Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rabobank schikt zaak met Mexicaans drugsgeld in Californië

Home

Koos Schwartz

Het intussen gesloten filiaal van Rabobank National Association in Calexico, Californië, aan de grens met Mexico. © Google Streetview
witwassen

Een Californische dochter van Rabobank reserveert vele miljoenen voor een mogelijke schikking met justitie. De bank zou een Mexicaanse drugsbende hebben geholpen.

Rabobank treft hoogstwaarschijnlijk een schikking met de Amerikaanse justitie in een zaak die draait om het witwassen van (drugs)geld in Californië en het tegenwerken van een justitieel onderzoek daarnaar. Rabobank heeft circa 310 miljoen euro gereserveerd voor de schikking.

Lees verder na de advertentie

De kwestie, die zich toespitst op een filiaal van een Amerikaans dochterbedrijf, Rabobank National Association (RNA), in Calexico bij de grens met Mexico, speelt al jaren. In 2006 rezen vermoedens bij justitie dat RNA niet goed in de gaten hield hoe klanten van het filiaal aan hun geld waren gekomen. RNA beloofde beterschap, maar werd in 2013 alsnog onderwerp van een onderzoek.

Dubieus

Banken zijn in de VS verplicht om mogelijk dubieuze stortingen en verdachte transacties te melden. Het filiaal in Calexico, dat ligt in een gebied waar veel drugs worden gesmokkeld, deed dat niet naar behoren, was het vermoeden. En dat, zo beschreef persbureau Bloomberg later, terwijl er zo veel cash bij het filiaal binnenkwam dat het geld vaak met gepantserde trucks naar elders moest worden vervoerd. Justitie vermoedde dat er geld uit drugshandel en andere criminele activiteiten werd witgewassen. Later rees ook de verdenking dat RNA-medewerkers het onderzoek naar de praktijken hadden tegengewerkt.

Er kwam zo veel cash bij het filiaal binnen dat het geld vaak met gepantserde trucks naar elders moest worden vervoerd.

Dat vermoeden lijkt te kloppen, want in een persbericht schrijft Rabobank nu dat de bank, als onderdeel van de schikking, waarschijnlijk op één punt schuld zal bekennen. Het gaat, volgens de bank om 'een eenmalige overtreding door voormalige medewerkers die vijf jaar geleden informatie hebben achterhouden voor de OCC'. De OCC is de Amerikaanse instelling die toezicht houdt op banken en die in 2006 waarschuwde dat de maatregelen om witwassen tegen te gaan bij RNA tekortschoten.

Verdoezelen

Om hoeveel geld de affaire gaat, is nog onduidelijk en dat geldt ook voor de rol die RNA-personeelsleden erin hebben gespeeld. Bloomberg, dat veel over de zaak schreef, onthulde pas dat een RNA-medewerker heeft bekend dat hij mogelijke witwaspraktijken hielp verdoezelen. Zijn meerderen regelden dat of hadden er weet van.

Volgens Bloomberg, dat zich baseert op gerechtelijke stukken, ging het alleen al in de periode 2009-2011 om meer dan 10 miljoen dollar. De medewerker werkt nu samen met justitie, in ruil voor strafvermindering. Hij zou maatregelen hebben genomen waardoor het voor ondergeschikten niet mogelijk was onderzoek te doen naar rekeningen van klanten, ook niet van klanten die het stempel 'hoog risico' hadden. In 2012 zou het om meer dan duizend rekeningen van klanten zijn gegaan.

Misdaden tegen de menselijkheid

Het filiaal in Calexico was tot 2002 onderdeel van de Valley Independent Bank die toen door Rabobank is gekocht. Daarna zou Rabobank meer Amerikaanse banken kopen. Twee jaar geleden schreef Rabobank ruim 600 miljoen euro af op zijn Californische bezit. De dienstverlening aan particulieren en het mkb is gestaakt, de banken richten zich daarna op agrarische klanten. Het kantoor in Calexico is in januari 2015 gesloten.

Rabobank verwacht dat het onderzoek in het eerste kwartaal van dit jaar wordt afgerond. Daarna zal er geschikt worden. Tot die tijd wil Rabobank niets over de kwestie kwijt.

Begin dit jaar deed advocaat Göran Sluiter in Nederland aangifte tegen Rabobank namens een organisatie die zich inzet voor de mensenrechten in Mexico. Sluiter vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) Rabobank en zijn leidinggevenden moet vervolgen voor medeplichtigheid aan moord en misdrijven tegen de menselijkheid. Idee achter de aangifte is dat het witwassen van geld van levensbelang is voor Mexicaanse drugsbendes en dat banken die dat witwassen mogelijk maken, de bendes de ruimte geven om miljoenenwinsten weer te investeren. Het Mexicaanse volk is daar de dupe van.

Het OM heeft nog geen besluit genomen over het verzoek van Sluiter.

Deel dit artikel

Er kwam zo veel cash bij het filiaal binnen dat het geld vaak met gepantserde trucks naar elders moest worden vervoerd.