Rabbijn Evers geschorst na kritiek op akkoord rituele slacht

home

Redactie

De ortodoxe rabbijn Evers © ANP

Rabbijn Raphael Evers is door het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap gestraft voor zijn opstelling in het debat over ritueel slachten. Hij moet zijn werk voor de Amsterdamse rabbinale rechtbank drie maanden staken.

Vorige week lekte een brief uit waarin Evers zich tegen zijn Europese collega's kritisch uitlaat over het 'Convenant onbedwelmd slachten volgens religieuze riten'. De kritiek was opvallend omdat de rabbijn eerder zijn goedkeuring had gegeven aan de overeenkomst die het dierenwelzijn bij de onbedwelmde slacht moet verbeteren.

Tegen NRC Handelsblad laat Evers weten dat hij de commotie rond zijn brief betreurt en achter het convenant blijft staan. Dat hij 'even een pas op de plaats moet maken', vindt Evers terecht.

Evers mag zich sinds maandag niet meer bezighouden met rabbinale echtscheidingen en mensen die joods willen worden.

Het convenant werd begin deze maand door het NIK ondertekend. Al snel volgde kritiek van enkele geestelijken die in het convenant de opmaat van een totaalverbod op ritueel slachten zagen. Zo zei rabbijn Lody van der Kamp in Kruispunt Radio dat de overeenkomst is gesloten met Joodse bestuurders, niet met rabbijnen. "Het zijn de rabbijnen die over de religieuze wetgeving gaan en niet de bestuurders", stelde Van der Kamp.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie