Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Raad van State: Lokaal vuurwerkverbod toegestaan

Home

De gemeente Hilversum mag het afsteken van vuurwerk in een deel van het centrum verbieden. Dat heeft de Raad van State besloten in een zaak die vuurwerkhandelaren aanspanden. Die denken dat ze door het verbod minder verkopen.

De Raad van State oordeelt dat het omzetverlies 'niet zodanig is dat het college van burgemeester en wethouders daaraan een doorslaggevend gewicht diende toe te kennen', als het afgezet wordt tegen het belang van 'het voorkomen van gevaar en overlast voor winkelend en uitgaand publiek, bewoners en ondernemers in het aangewezen gebied'.

Het vuurwerkverbod geldt onder meer voor het uitgaansgebied in het centrum van Hilversum, van 18.00 uur op 31 december tot 02.00 in de nieuwjaarsnacht.

Hilversum en de vuurwerkhandelaren treffen elkaar al een paar jaar voor de rechter over de vuurwerkvrije zone. In 2014 wonnen de handelaren wegens een vormfout, vorig jaar de gemeente. Bij de afgelopen jaarwisseling werd één bekeuring uitgedeeld, aan twee jongens die ondanks een waarschuwing toch vuurwerk afstaken.

Burgemeester Broertjes zei vorig jaar nog dat de maatschappelijke schade door vuurwerk 'gigantisch' is. Voor miljoenen euro's schade, veel gewonden en de stad was een 'bijna belegerde vesting'.

Deel dit artikel