Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Raad Tilburg wil Ruud Vreeman als burgemeester

Home

redactie binnenland

Zijn vriend Johan Stekelenburg had het vast mooi gevonden. Ruud Vreeman, zijn vroegere kompaan bij de vakbeweging, wordt, als het aan de Tilburgse gemeenteraad ligt, zijn opvolger als burgemeester.

De voorzitter van het Christelijk Nationaal Vakverbond, Doekle Terpstra, is op de tweede plaats terechtgekomen.

Het is nog maar een half jaar geleden dat Vreeman, burgemeester van Zaanstad, na een spannende race verloor van een andere Terpstra. Toen waren hij en Erica Terpstra kandidaat voor het voorzitterschap van sportkoepel NOC/NSF. Vreeman had de voorkeur van het bestuur, maar de sportbonden kozen toch voor de joviale Terpstra. Zo kan het weer lopen: de minister kán nog afwijken van de voorkeur van de raad.

Vreeman, die al zeven jaar burgemeester van Zaanstad is, is misschien wel het meest bekend als 'tweede voorzitter' van de PvdA. Die functie bekleedde hij vanaf 1992, tot hij burgemeester werd. 'Eerste voorzitter' in die tijd was Felix Rottenberg. Eerst hadden de twee het tegen elkaar opgenomen, maar uiteindelijk presenteerden ze zich als duo-voorzitters aan het congres. Rottenberg op de voorgrond. Vreeman, de oud-vakbondsman, als tweede viool.

Het was toen een novum, maar sindsdien doet er bijna iedere voorzittersverkiezing wel een tweetal mee. De twee voorzitters wilden de partij vernieuwen en opschonen. Als eerste daad brachten ze de 'roos in de vuist' terug in het logo van de PvdA.

Maar een volle dagtaak kan hij daar niet aan hebben gehad, want in 1993 verscheen het boekje: 'De factor arbeid' van zijn hand, een boekje over arbeiders. Daarin legt hij onder meer uit hoe het komt dat technisch geschoolde trainers bij arbeidersvoetbalclub Feijenoord falen en praktijktrainers er slagen.

,,Hoe anders is het bij Ajax. Ajax weerspiegelt de cultuur van de handel. Geen clubtrouw, maar kopen en verkopen.'' Na twee jaar PvdA-voorzitterschap wordt Vreeman daarnaast ook tweede-kamerlid.

Oud-voorzitter van de vervoersbond en ook als PvdA-kamerlid een sociaaldemocraat van de oude stempel: in december 1995 stemde Ruud Vreeman bijvoorbeeld als enige PvdA'er tegen de afschaffing van de Ziektewet en verweerde hij zich tegen de opkomst van de 24-uurseconomie, vooral met het argument dat nachtarbeid voor de werknemer ongezond is.

Als burgemeester heeft Vreeman laten zien dat hij ook praktisch kan zijn. Zo memoreerde burgemeester Frank IJsselmuiden van Volendam in 2001, na de ramp in het vissersplaatsje: ,,Anderen zeiden: als je iets nodig hebt, horen we het wel. Vriendelijk, maar Vreeman zei direct: Ik stuur je mijn secretaresse. Daar win je een oorlog mee.''

Deel dit artikel