Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

QWERTY maakt plaats voor KALQ op mobiele apparaten

Home

© afp

Typen op een tablet of grote smartphone gaat sneller als je toetsenbord speciaal is aangepast voor besturing met je duimen, blijkt uit nieuw onderzoek. Om die reden besloot Vardhaman Infotech een Android-app te maken met een KALQ-toetsenbord.

Een groot verschil met het traditionele QWERTY-toetsenbord is dat de toetsen verdeeld zijn in twee groepen, die beiden makkelijk met de duim te bedienen zijn. De meestgebruikte leestekens bevinden zich in het midden van het toetsenbord, maar de toetsen zijn wel groter dan de letters. Die zijn meer aan de zijkant gesitueerd en liggen dus meer in het bereik van je duimen.

Schotse wetenschappers stelden onlangs vast dat het aantal getikte woorden met het 'oude' QWERTY-toetsenbord (20 woorden per minuut) stevig achterblijft bij de KALQ-methode (37 woorden per minuut). Hoewel het niet om een officiële app van de knappe koppen gaat, claimen de makers van KALQ Keyboard dat hun app typen op tablet en smartphone wel degelijk versnelt.

KALQ Keyboard is gratis te downloaden in Google Play. Een iOS-versie staat vooralsnog niet op de planning, mede omdat Apple niet wil dat third party-ontwikkelaars het iOS-toetsenbord wijzigen.

Deel dit artikel