Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

PVV-kamerlid Sharpe stapt op

Home

PVV-Kamerlid James Sharpe verlaat de Kamer. Aanleiding voor zijn vertrek is de ophef die ontstaan is rondom zijn verleden. Wilders zegt zijn besluit te respecteren.

Sharpe is de 'aanvallen op zijn integriteit' beu, zo liet hij tegenover De Telegraaf weten. Hij stelt zijn zetel vrijdag ter beschikking. Het besluit om te vertrekken heeft hij naar eigen zeggen zelf genomen. „Ik heb niets te verbergen. Dit is absoluut mijn eigen beslissing. Ik kan me niet meer focussen op mijn werk”, aldus Sharpe in de krant.

Exen
Ook vreest hij verdere aantijgingen van zijn exen. De vrees van Sharpe dat een van zijn ex-vriendinnen haar verhaal doet blijkt niet ongegrond. Het AD laat donderdag een ex-vriendin anoniem aan het woord.

Ze zou twintig jaar geleden door hem zou zijn mishandeld. Zij was destijds 16, hij 21. Ze zou onder meer naar de keel zijn gegrepen, aan haar haren door het bos zijn gesleept en een knietje in de buik hebben gehad.

Van Sharpe werd dinsdag bekend dat hij een Hongaars bedrijf runde dat twee keer een forse boete had gekregen voor het misleiden van consumenten. Ook zegt atleet Robert de Wit dat Sharpe hem in 1991 met een schoen met spikes in het gezicht heeft geslagen. Hij deed destijds geen aangifte omdat Sharpe dreigde hem dan op te zoeken.

Kritiek
Aanvankelijk ontkende Sharpe heftig dat zijn bedrijf een boete had gehad. Maar toen de zaak niet meer te ontkennen was, kreeg hij kritiek van Wilders. Sharpe ontkent nog wel dat hij een medespeler heeft verwond, ook al bevestigt atletiekbond KNAU dat dit is gebeurd.

De beschuldigingen staan volgens hem vol halve waarheden en hij houdt rekening met nieuwe aantijgingen. Vooral zijn Hongaarse ex-vrouw zou hem kapot willen maken. Hij zou zich 'volledig verkeken' hebben op de manier waarop hij als PVV-politicus onder het vergrootglas is gelegd.

Coalitie
Voor de gedoogcoalitie heeft het opstappen van Sharpe geen directe gevolgen. Zijn plaats kan worden ingenomen door een andere PVV'er die de coalitie steunt.

Partijleider Wilders liet eerder al weten „niet vrolijk” te worden van alle negatieve verhalen. Hij heeft de kiezer en het parlement zijn excuses aangeboden. De kwesties raken wat hem betreft niet de stabiliteit van het minderheidskabinet van VVD en CDA dat door de PVV wordt gedoogd.

De achterban lijkt het overigens tot op heden niet te deren. Woensdag bleek uit een peiling van het tv-programma EénVandaag dat 94 procent van de ruim 2600 ondervraagde PVV-stemmers vertrouwen houdt in partijleider Wilders. Een paar maanden geleden was dat nog 97 procent. Een groot deel van de achterban vindt dat er kritischer naar zijn partij wordt gekeken dan naar andere partijen. Brinkman sprak van een hetze tegen zijn partij.

Lees verder na de advertentie
Kamerlid James Sharpe (PVV). ( ANP)

Deel dit artikel