Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

PVV'er De Roon: Joodse Rosenthal zou Israël moeten steunen

Home

Redactie

Raymond de Roon © ANP
Update

PVV-Kamerlid Raymond de Roon heeft minister Uri Rosenthal vandaag aangesproken op zijn joodse afkomst. De Roon noemde Rosenthal de minister 'waarvan ik verwacht dat hij zich positief opstelt richting de joodse staat gelet op zijn eigen joodse achtergrond.' De uitspraak leidde tot ontzetting bij enkele andere Kamerleden.

De Roon deed zijn uitspraak tijdens het begrotingsdebat van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Begin oktober twitterde hij al: 'Te gek voor woorden: Joodse minister Rosenthal veroordeelt dat Israel bouwt in het hart van zijn hoofdstad.' In het debat van vandaag werd hij daarover ter verantwoording geroepen door SP-Kamerlid Harry van Bommel.
Bekijk hier het fragment (vanaf 3:30:00)

'Dat twitterde ik, omdat we het gewend zijn van linkse partijen zoals die van u, dat ze zich tegen het Israëlische beleid keren', antwoordde De Roon. 'En ik vind het er jammer dat, uitgerekend wanneer we een joodse minister van Buitenlandse Zaken hebben, ook deze zich tegen Israël keert.' Van Bommel: 'Wat heeft dat in 's hemelsnaam met de achtergrond van de minister te maken?' De Roon: 'Ik vind het gewoon te gek voor woorden.'

Ontzet
D66-voorman Alexander Pechtold reageerde ontzet. 'Ik dacht dat het een fake-account was. Maar u erkent nu dus dat het bericht van u afkomstig was. Ik vind dit onbestaanbaar. Ras of geaardheid zijn zaken die je meekrijgt.'  Van Bommel (SP) sprak via Twitter van 'puur racisme'.

In oktober veroordeelde Rosenthal het plan van Israël om elfhonderd huizen te bouwen in het oostelijke deel van Jeruzalem. Volgens de minister is dat niet bevordelijk voor het vredesproces. De PVV beschouwt Oost-Jeruzalem echter als Israëlisch grondgebied.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie