Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

PVV-achterban: Wilders moet Van der Stoep harder aanpakken

Home

Eildert Mulder

amsterdam – - Binnen de achterban van de Partij voor de Vrijheid (PVV) heerst onvrede over de manier waarop partijleider Geert Wilders de kwestie rondom Daniel van der Stoep heeft afgehandeld.

Dat blijkt uit honderden reacties op de nieuwssite Geenstijl na het bericht gisteren in Trouw over Van der Stoep. Daarin stond dat een weblogger had ontdekt dat Van der Stoep, die kandidaat is voor het Europees parlement, in 2006 en 2007 had geweigerd de moordpartijen op de Armeniërs van 1915 te kwalificeren als genocide. Bij die moordpartijen kwamen ruim een miljoen mensen om.

Van der Stoep staat op de verkiesbare derde plaats van de PVV-lijst. Wilders, die pas dinsdag vernam van de opvattingen van Van der Stoep, besloot hem op de lijst te handhaven, omdat hij ervan overtuigd was dat hij spijt had.

Geenstijl nam het Trouwbericht integraal over, waarna een stortvloed van reacties kwam, vaak ongunstig voor Wilders. In de rauwe stijl van de nieuwssite krijgt Wilders van velen de raad om ’die klootzak’ alsnog van de lijst te verwijderen.

Veel reacties komen van mensen die zich bekendmaken als sympathisant van Wilders. Hij krijgt van hen te horen dat zijn coulante houding tegenover Van der Stoep stemmenverlies kan opleveren.

Sommigen dreigen op D66 te stemmen, een partij overigens die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 weigerde van een Armeense genocide te spreken en prompt 30.000 Turkse stemmen kreeg. Anderen vragen zich af waarom de achtergronden van Van der Stoep niet beter zijn onderzocht. Ook maken sitebezoekers een vergelijking met de LPF, die aan chaos ten onder ging. Tot nu toe had de PVV juist het imago van een strak gedisciplineerde club, het tegendeel van de LPF.

Ook Wilders heeft het Trouwbericht op zijn site gezet, zonder commentaar. De Armeense federatie Faon zegt bereid te zijn de uitlatingen van Van der Stoep ’vooralsnog’ af te doen als een jeugdzonde, en wacht af wat de PVV in zijn Europees verkiezingsprogramma over de Armeense genocide zal zeggen.

Deel dit artikel