Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

PvdA-wethouder Asscher steunt akkoord wél

Home

Redactie

PvdA-wethouder Lodewijk Asscher © ANP

Wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) van Amsterdam steunt het bezuinigingsakkoord dat gisteren in de Tweede Kamer werd gesloten wel, in tegenstelling tot partijleider Diederik Samsom en de Tweede Kamerfractie van de partij.

In een interview met Het Parool vandaag zegt Asscher dat er in het akkoord 'belangrijke punten staan', die 'heel positief' zijn voor Amsterdam.

Asscher zegt dat hij de de grootste bezwaren had tegen de plannen die nu van tafel zijn: namelijk zoals ze in het Catshuis werden besproken door VVD, CDA en PVV, waaronder het korten van gezinnen met meer dan één uitkering, en de bezuinigingen in het passend onderwijs en op het persoonsgebonden budget.

Verder zegt de wethouder -en lange tijd gedoodverfde lijsttrekker namens de PvdA- dat hij 'heel moeilijk een oordeel kan vellen over hoe het politiek is gegaan, en waarom de PvdA dit niet steunt'. 'Als Amsterdamse wethouder stel ik vast dat een aantal van mijn zorgen voor kwetsbare groepen geheel of gedeeltelijk is weggenomen. Een hele opluchting.'

Rehwinkel
PvdA'er Peter Rehwinkel (burgemeester van Groningen) betreurt het dat zijn partij niet mee heeft gedaan aan de totstandkoming van het akkoord. Op de website van lokale omroep Oog zegt hij dat de PvdA als bestuurspartij verantwoordelijkheid had moeten nemen. Hij vreest dat hierdoor de PvdA uit een toekomstige regering blijft.

Rehwinkel zegt in het interview ook dat GroenLinks en D66 veel hebben bereikt en dat de echte pijnpunten uit het eerdere bezuinigingsplan zijn gehaald.

Gisteren sloten GroenLinks, ChristenUnie, D66, VVD en CDA een akkoord om ervoor te zorgen dat het begrotingstekort in 2013 niet verder oploopt dan de in Europa afgesproken 3 procent. De PvdA zat niet bij de onderhandelingen die uiteindelijk leidden tot het akkoord. Partijleider Samsom was kritisch op de gemaakte afspraken in het debat over het pakket maatregelen, de PvdA in de Tweede Kamer steunt het pakket niet.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie