Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

PvdA: Schokkend dat minister spoorbudgetten achterhoudt

Home

ANP/Redactie

© anp

De PvdA noemt het 'schokkend' dat minister Melanie Schultz (Infrastructuur) spoorbudgetten achterhoudt en de Kamer onvoldoende informeert. De partij reageert hiermee op het rapport van de commissie-Kuijken, waaruit blijkt dat de Kamer onvolledig is geïnformeerd over het geld dat wordt uitgetrokken om de spoorsector naar een hoger plan te tillen. FNV Bondgenoten is bezorgd over de kwaliteit en de veiligheid van het spoor.

De parlementaire commissie heeft de afgelopen maanden gekeken naar onderhoud en innovatie van het Nederlandse spoorstelsel. Het ministerie van Infrastructuur en spoorbeheerder ProRail moeten beter inzicht geven in de geldstromen en besteding van de spoorbudgetten, zo pleit de commissie.

Jacques Monasch, Tweede Kamerlid PvdA, vindt dat de minister zich moet verantwoorden. 'De minister heeft te weinig grip op de spoorsector en de Kamer kan niet goed controleren wat er met de miljarden aan spoorgeld gebeurt', aldus Monasch.

Fixatie op asfalt
Volgens GroenLinks laat het rapport zien waar de fixatie op extra asfalt toe leidt: een stiefmoederlijke behandeling van het spoor. 'Het vervoer van miljoenen reizigers is in het geding', aldus Ineke van Gent. 'Dit kabinet snijdt jaarlijks voor 160 miljoen in spooronderhoud, terwijl er extra geld voor wegen is. De commissie stelt dat onze uitgaven aan spooronderhoud en vernieuwing internationaal gezien laag zijn. Desondanks besteedde ProRail zo traag aan, dat er geld op de plank bleef en er nota bene honderden miljoenen naar wegen werd geschoven. Dat is niet alleen mismanagement van ProRail, maar ook politiek heikel voor de minister.'

De VVD pleit voor een langetermijnvisie voor de spoorinfrastructuur waarvoor de minister en de Kamer de noodzakelijke maatregelen moeten kunnen afdwingen. De partij laat weten zich al jaren zorgen te maken over het spoor, maar ziet mogelijkheden in het rapport. VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot: 'De aanbevelingen over extra onderhoudsuitgaven die de daarop volgende jaren leiden tot lagere kosten en besparingen bij investeringen, geven aan dat aanzienlijke verbeteringen mogelijk zijn. Zoals invoering van ERTMS waardoor kostbare spoorverdubbelingen niet nodig zijn.'

Kwaliteit van het spoor
FNV Bondgenoten is bezorgd over de kwaliteit en de veiligheid van het spoor. De vakbond vindt het schandalig dat de commissie te weinig inzicht in de precieze staat van het spoornet heeft gekregen. 'Het is zorgwekkend dat niet kan worden aangegeven hoe de kwaliteit van het spoor is', meldt Egon Groen, bestuurder van FNV Bondgenoten. 'Er rijden dagelijks ik weet niet hoeveel treinen over die rails, terwijl we niet weten of de kwaliteit ervan voldoende is. Daarmee komt de veiligheid in het geding.'

Farshad Bashir, Tweede Kamerlid namens de SP noemt het hoog tijd dat minister Schultz de splitsing van de NS en ProRail terugdraait. 'ProRail en NS zijn door neo-liberale politieke druk opportunistisch bezig geweest, gericht op kostenbesparing op korte termijn', aldus Bashir. 'Dit beleid van de minister en haar voorgangers heeft ervoor gezorgd dat de maatschappelijke taak van de spoorsector is verwaarloosd. Het splitsen van de NS en ProRail en de pogingen om marktwerking op het spoor te introduceren zijn de reden dat de kwaliteit achteruit gaat.'

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie