Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

PvdA'ers: Aanval op PVV pittig en terecht

Home

Maaike van Houten

© anp
partijcongres

De keiharde aanval PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher op de PVV is bij de achterban op het congres in Utrecht, heel goed gevallen. "Pittig en terecht", verwoordt Lieke Kuiper, voorzitter van de Jonge Socialisten, een breder gedeeld gevoel van actieve PvdA'ers.

De nieuwe lijsttrekker waarschuwt zaterdag in Trouw dat Geert Wilders de rechtsstaat ondermijnt. De PVV gooit met zijn aanvallen op rechters en het parlement, met vuurwerkbommen op de rechtsstaat en de parlementaire democratie, aldus Asscher. Hij roept mensen op niet apathisch toe te kijken, maar in actie te komen - op zijn minst door te stemmen. "Want de grootste partij op links zijn de thuisblijvers."

"Het is heel belangrijk dat juist de PvdA zich uitspreekt hoe mensen met elkaar om moeten gaan", zegt Lieke Kuiper van de Jonge Socialisten. "Dat gaat ook over normen en waarden, over de rechtsstaat."

Of het strategisch handig is groot te worden door je tegen anderen af te zetten, dat doet er volgens haar niet toe. "Mij gaat het niet om strategie. Je moet altijd opkomen voor je idealen, dat is de beste strategie. De peilingen zijn veel minder relevant." In die peilingen scoort de PvdA, nu tweede partij in de Kamer, al tijden slecht. De PvdA heeft er bij de lijsttrekkersverkiezingen, die Asscher won van Diederik Samsom, wel 3600 leden bijgekregen.

Lees verder na de advertentie

'Asscher maakt helder waar de PvdA staat'

Hans Blom, adviseur van de statenfractie in Utrecht, vindt het strategisch juist heel verstandig wat Asscher doet. "Je maakt op deze manier helder waar de PvdA staat. Zo vanzelfsprekend is het dus niet dat een partij voor de parlementaire democratie en de rechtsstaat opkomt."

Bijkomend voordeel vindt Blom, dat Asscher de agenda van de PvdA hiermee verbreedt. Het moet de sociaal-democratie niet alleen gaan om sociaal-economische onderwerpen en duurzaamheid, maar ook om immateriële thema's, vindt de Utrechtse PvdA'er. "Dit moet zeker een element zijn om ons er weer bovenop te helpen."

'PvdA kan niet aan de zijlijn staan'

Ook William Moorlag uit Groningen staat vierkant achter Asschers aanval op de 'uitholling van de rechtsstaat' die ook Moorlag bij de PVV bespeurt. De Groninger staat op nummer 9 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, die zondag officieel wordt vastgesteld.

Hij gaat de landelijke politiek in vanwege 'het onrecht' dat Groningers wordt aangedaan wegens de gaswinning, die aardbevingen veroorzaakt. Maar de zorg over de verharding en polarisatie in de samenleving is een tweede, hem zeer aangelegen reden. Hij was gedeputeerde in Groningen. In het noord-oosten van zijn provincie heeft hij kiezers via de SP naar de PVV zien gaan. Is dit een verhaal waarmee hij hen terug kan winnen? "Ja, we moeten zuinig zijn op de rechtsstaat. Dat kan ik uitleggen", zegt Moorlag. "Maar in Oost-Groningen hou ik het simpeler. Daar zeg ik: we moeten het samen doen, en de PvdA kan niet aan de zijlijn staan."

'Beter uitgaan van ons eigen verhaal'

Het 'eigen PvdA-verhaal' staat ook bij Diana Roeten uit Venlo voorop. In de geboortestad van Geert Wilders zijn hele wijken van de PvdA naar de PVV gestapt. "Natuurlijk verdient de rechtsstaat bescherming", zegt PvdA-lid Roeten. "Maar we kunnen beter uitgaan van ons eigen verhaal dan dat we schoppen tegen anderen. Daar ben ik sowieso niet zo van."

Kiezers terugwinnen gaat in Venlo noch Groningen makkelijk worden, verwachten de PvdA'ers. Groninger Moorlag: "Natuurlijk is het een moeilijk verhaal. Maar alleen dooie vissen drijven met de stroom mee."

Partijvoorzitter Hans Spekman. © anp

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie