Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

PTT verlaagt tarieven voor digitale telefoonlijn

Home

ROB ZEEMAN

Sinds begin dit jaar kan iedereen in ons land een ISDN-telefoonaansluiting krijgen. Om die snelle digitale telefoonlijn aantrekkelijk te maken voor kleine bedrijven en particulieren. heeft de PTT op 1 april de tarieven verlaagd. Wie twee gewone telefoonlijnen omruilt voor een ISDN-2 aansluiting hoeft daarvoor bijna niets bij te betalen.

ISDN (Integrated Services Digital Network) is niet alleen geschikt voor telefoneren, maar ook voor datacommunicatie en beeldoverdracht. Bij een ISDN-2 aansluiting kan over één lijn twee keer 64 kbit per seconde worden overgezonden. Daardoor kan je over zo'n lijn tegelijk faxen en bellen. Voor beide kanalen is een apart nummer mogelijk, zodat één ISDN-lijn een goede vervanging is voor twee gewone lijnen.

De prijs voor een aansluiting is nu 383 gulden (ex. BTW.) in plaats van ¿560. De korting bij het inleveren van een gewone lijn is ¿191,50 (was ¿98,30). Het abonnementstarief is met ¿21,50 verlaagd tot ¿42,50. Dat is iets goedkoper dan een abonnement voor twee gewone lijnen.

De kosten voor het bellen zelf zijn niet hoog. Voor elke verbinding rekent de PTT 8,5 cent en vervolgens 0,0702 cent per seconde (4,2 cent p/m), ongeacht het tijdstip of locatie.

Om optimaal van ISDN gebruik te maken moet er wel in apparatuur geïnvesteerd worden. Gewone telefoons zijn niet berekend op een signaal dat uit enen en nullen bestaat. Daarom is er voor het omzetten van het signaal een speciaal kastje nodig tussen het toestel en de aansluiting. Voor zo'n kastje waar twee toestellen aan kunnen rekent de PTT vijfhonderd gulden.

Ook voor optimaal faxen is een nieuw apparaat nodig. Het versturen van een fax met ISDN gaat zo'n zes tot tien keer sneller dan via een gewone lijn. En de afdrukken zijn van een kwaliteit die vergelijkbaar is met die van een laserprinter. Maar dat geldt natuurlijk alleen voor faxen die zonder kastje met ISDN uit de voeten kunnen.

Computermodems zijn ook niet geschikt voor ISDN. Het snelste type haalt ruim 28 kbit/s. Dat is nog niet de helft van de snelheid van ISDN. Alleen met een speciale insteekkaart van zeshonderd gulden kan een PC de transmissiesnelheid van ISDN optimaal benutten. Voor een snelle toegang op Internet bijvoorbeeld. Zo'n ISDN-abonnement bij een provider kost per maand wel meer dan een gewoon abonnement. Een ander nadeel is dat veel providers en bulletin-boards nog geen ISDN ondersteunen.

ISDN wordt pas echt aantrekkelijk als iedereen het gebruikt. Op dit moment zijn er zo'n 25.000 ISDN-2 aansluitingen. Aan het eind van het jaar moeten dat er 100.000 zijn. Om de kleine gebruikers te lokken heeft de PTT niet alleen de tarieven verlaagd, maar verkoopt ze ook voor zo'n duizend gulden een ISDN-Internetpakket. Dat pakket bestaat uit een aansluiting, een kastje voor digitaal-analoog omzetting, een insteekkaart voor de PC en software voor Internet. En ook hier is er korting bij het inleveren van telefoonlijnen.

De verkopers van PTT Telecom zijn er nog niet helemaal op ingesteld om dit jaar 75.000 ISDN-aansluitingen aan de man te brengen. Informatie opvragen via nummer 06-0403 duurt even, omdat die moet worden opgezocht. Verder krijg je niet van iedere medewerker dezelfde informatie. En de adviezen bij het aanvragen van een aansluiting zouden ook beter kunnen. De man bij de Primafoon-winkel kwam in mijn geval niet verder dan 'Denkt u even met mij mee'.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie