Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Psychologen lopen tegen grenzen aan

Home

Alwin Kuiken

© thinkstock

Psychologen die jongeren met gedragsproblemen helpen, hebben er last van dat gemeenten alleen nog maar met hun eigen therapeuten in zee willen. Dat blijkt uit een enquête onder 498 therapeuten van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).

De problemen zijn ontstaan sinds gemeenten de betaling van jeugdzorg van zorgverzekeraars dit jaar hebben overgenomen. Waar jongeren met problemen voorheen vrijwel overal terecht konden, hebben ze sinds 1 januari ineens te maken met gemeentegrenzen.

Zo is het voor kinderen die vanwege de scheiding van hun ouders bijvoorbeeld in een andere woonplaats zijn komen te wonen, plots lastig om nog hulp te krijgen van hun oude, bekende therapeut. Met name voor kinderen met chronische aandoeningen als ADHD komt het volgens het NIP voor dat ze om de zoveel tijd hulp nodig hebben, en dan graag terugkeren bij een vertrouwde aanbieder.

Drie keer 'nee'
Ina Punt (62) met een eigen praktijk in de Haarlemmermeer heeft daar bijvoorbeeld mee te maken. Lisse, een buurtgemeente die elk jaar goed is voor zo'n vijf van haar cliënten, heeft laten weten haar in principe alleen nog een contract te willen aanbieden, als ze minimaal tien inwoners helpt.

Inmiddels heeft ze al drie keer nee moeten verkopen. "Daar zat één moeder bij, wier dochter ik eerder had behandeld. Omdat ze een terugval had, wilde ze de zorg hervatten. Dat is nu lastig. Mogelijk gaan zij het daarom zelf betalen", vertelt Punt.

In een handreiking aan gemeenten waarschuwde het NIP gisteren samen met de Landelijke vereniging van vrijgevestigde psychologen & psychotherapeuten, de Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen en de Nederlandse vereniging voor psychiatrie daarom gisteren voor een 'ongelijk speelveld' en een 'verminderde keuzevrijheid voor cliënten'.

Voor jongeren wier GGZ-behandeling vóór 1 januari van start ging, vormen de gemeentegrenzen (nog) geen probleem, want zij vallen onder het zogeheten overgangsrecht. Pas wanneer hun behandeling afloopt, eindigt hun recht op zorg buiten de eigen gemeente. Omdat veel van hen met het oog op de toekomst hun behandeling eind vorig jaar al startten, waren er begin dit jaar weinig nieuwe aanmeldingen.

Lees verder na de advertentie
In een handreiking aan gemeenten waarschuwde het NIP gisteren voor een 'ongelijk speelveld' en een 'verminderde keuzevrijheid voor cliënten'

Niet potdicht
De problemen met psychologen die 'nee' moeten verkopen, komen daarom nu pas op gang. Wanneer al die ingezette behandelingen straks eindigen, kan ongeveer een derde van deze jongeren later niet zomaar terugkeren, blijkt uit de NIP-enquête.

De deur naar verder weg gelegen praktijken zit overigens niet potdicht. Voor zeer gespecialiseerde zorg, waarvan er in heel Nederland slechts enkele aanbieders zijn, moeten gemeenten zo'n vier procent van hun jeugdzorgbudget reserveren.

En ook voor generalist Punt, zijn er nog mogelijkheden. Wanneer een huisarts in een verwijsbrief vermeldt dat zij de enige, geschikte hulpverlener is, dan wil de gemeente daar wel naar kijken. "Maar huisartsen hebben al zo veel aan hun hoofd", klaagt Punt. "Die zitten helemaal niet op die extra bureaucratie te wachten. Het is toch van de gekke? In heel Europa gaan de grenzen open, maar hier gaat-ie dicht bij de ringvaart."

Huisartsen hebben al zo veel aan hun hoofd. Die zitten helemaal niet op die extra bureaucratie te wachtenHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie
In een handreiking aan gemeenten waarschuwde het NIP gisteren voor een 'ongelijk speelveld' en een 'verminderde keuzevrijheid voor cliënten'

Huisartsen hebben al zo veel aan hun hoofd. Die zitten helemaal niet op die extra bureaucratie te wachten