Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

PSV weert Van Breukelen, Top Support koestert hem

Home

MATTY VERKAMMAN

DEN BOSCH - Voor Hans van Breukelen was het gisteren een bijzondere dag. 's Middags werd 'Top Support' ten doop gehouden, de nationale sportstichting die hij samen met ex-wielrenner Maarten Ducrot heeft opgezet en die zich ten doel stelt de komende jaren jonge toppers in een beter sportklimaat te laten gedijen.

Enkele uren voor die feestelijke bijeenkomst in het Bossche 'Gebouw van de toekomst' kreeg Van Breukelen een nogal bittere pil te slikken. 's Ochtends werd hem door PSVvoorzitter Bill Mayer meegedeeld dat volgend seizoen geen prijs meer wordt gesteld op zijn aanwezigheid. De 37-jarige doelman liet eerder deze week weten graag als tweede keeper bij PSV af te bouwen. Voor zijn opvolging noemde Van Breukelen gisteren NAC-doelman John Karelse als zijn persoonlijke favoriet. Maar van inwerken van de nieuwe man door de keeper die voor Nederland de meeste interlands heeft gespeeld (73 stuks), zal geen sprake zijn. Mayer deelde Van Breukelen gisterochtend formeel mee dat de club het beneden zijn waardigheid acht als tweede man te fungeren en op doordeweekse avonden voor lege tribunes in het tweede elftal mee te doen. Van Breukelen zag dat voor zichzelf allerminst als een afgang. Hij bood PSV zelfs aan zestig procent van zijn huidige salaris in te leveren. Maar ook dat aanbod weerhield PSV er niet van te breken met de man die nu aan zijn tiende seizoen in Eindhoven bezig is. Op de vraag wie deze beslissing heeft genomen, werd gisteren geen antwoord gegeven. Coach Aad de Mos hield de kaken stijf op elkaar. Hij vond het een zaak van manager Frank Arnesen, maar deze nieuwe man, die bij PSV de functie bekleedt die Van Breukelen ambieerde, meldde alleen dat het om “een PSV-besluit” ging. Van Breukelen schiep zelf wel enige duidelijkheid door op te merken: “Aad de Mos wilde in ieder geval met mij doorgaan . . . ”

Nu de rol van Hans van Breukelen bij PSV binnenkort dus is uitgespeeld, zal hij toch niet per 1 juli in volledige dienst treden bij zijn geesteskind Top Support. De stichting doet het voorlopig met twee full-timers: Maarten Ducrot en Joop Brusselers. Van Breukelen heeft het oog laten vallen op een functie in het bedrijfsleven, maar ook een positie als manager bij een andere profclub sluit hij niet uit. “Het moet wel iets worden waar ik ook voor Top Support iets aan heb.”

Top Support krijgt in het 'Gebouw van de (sportieve) toekomst' om niet een jaar lang de kans zich waar te maken. De stichting richt zich op het begeleiden van jonge sportmensen door voormalige topsporters. Met Van Breukelen en Ducrot wordt de kar getrokken door twee topsporters die zich in de loop der jaren vaak op een idealistische manier hebben geprofileerd. Het feit dat voor de stichtingsvorm is gekozen, wijst er op dat het Top Support niet is te doen om een profijtelijk aandeel op de sportmarkt, waar sponsors het in toenemende mate voor het zeggen hebben. Wel zijn die sponsors nodig om de doelstelling te halen: jonge, individuele sportmensen een goede start geven. Dat op zichzelf sympathieke oogmerk en waarschijnlijk ook de enig vertrouwen inboezemende figuren die Van Breukelen en Ducrot zijn, hebben nogal wat ex-topsporters warmgemaakt voor de stichting. Zo konden gisteren alvast de namen worden gepresenteerd van gewezen toppers, die zich op basis van een onkostenvergoeding willen inzetten voor de jeugdige talenten, zoals: Henk Lubberding (wielrennen), Gerard Kemkers (schaatsen), Hans Koeleman, Gerard Nijboer, Robert de Wit en Ria Stalman (atletiek) en Mildred Muis (zwemmen). Het is de bedoeling dat aan het eind van dit jaar veertig talenten door Top Support worden begeleid. Per jaar is hiertoe een sponsorbedrag van twee miljoen gulden nodig. Zo ver is het nog niet, de stichting zit ongeveer op de helft.

Een omvangrijk gezelschap (ex)topsporters hief gisteren in Den Bosch het feestelijke glas. Van NOC*NSFzijde was daarentegen niemand aanwezig. Deze sportkoepel ziet met lede ogen aan hoe een sponsormarkt wordt aangeboord voor in feite hetzelfde doel. Op Papendal is Johan van der Haar al jaren lang de NOC*NSF-troef op het gebied van de individuele begeleiding van topsporters. Ook hij liet in Den Bosch zijn gezicht niet zien. Van Breukelen: “En dat is jammer, want hij is tenslotte de nestor van de individuele begeleiding. We hadden hem ook dolgraag in ons stichtingsbestuur opgenomen. Wij zijn van onze kant beslist voor samenwerking.”

Ria Stalman benadrukte in een gloedvol betoog dat Top Support een toegevoegde waarde kan zijn. De gouden discuswerpster van Los Angeles 1984, bevestigde het beeld van goede wil binnen de stichting. Uit eigen ervaring wist zij nog maar al te goed hoe een sportkoepel soms ver van de topsporter kan afstaan. Maar ook in de details ziet zij een interessante taak voor ex-topsporters binnen Top Support. Want: “Wie weet de weg, als je zeventien jaar bent? Wat moet je doen met lichamelijke klachten, als je achttien bent? Wie kent de twijfels, de verstikkende sfeer en de spanning, als je staat voor de wedstrijd van je leven? Wie weet hoe jonge topsporters worden geintimideerd? Wie weet hoe het tussen je oren zit? Op deze manier kunnen wij als oudtopsporters iets terug geven. Velen worden, ondanks hun kennis, genegeerd. De meeste oud-topsporters blijven dan achter met een gevoel van: jammer!”

Deel dit artikel