Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

PSV-miljoenen zijn niets waard Leverkusen houdt de 'nul' door Ronaldo in de tang te nemen

Home

FRED BUDDENBERG

EINDHOVEN - Alle ogen waren gericht op Ronaldo, maar zelf wist de Braziliaan niet waar hij kijken moest. De held van veertien dagen geleden liep gisteren tijdens de return van PSV tegen Bayer Leverkusen doelloos over het Eindhovense gras. Scoren deed hij niet en dus werd PSV uitgeschakeld. Weer in de eerste UEFA Cup-ronde en weer door een Duitse club.

Voor Aad de Mos was het een pijnlijke avond. Net als vorig jaar, toen het Europa Cup-avontuur na een 0-0 tegen Karlsruhe al direct spaak liep. Ook tegen Leverkusen kon PSV de opgelopen averij uit de eerste wedstrijd (5-4) niet wegpoetsen. Een doelpunt was genoeg geweest, maar die treffer kwam niet, vooral omdat Ronaldo het volledig liet afweten. Zijn contract werd eerder deze week door de Eindhovense clubleiding opengebroken, maar zijn tegenprestatie bleef uit. In zijn eerste PSV-wedstrijd als een volwassen man (vorige week vierde hij zijn achttiende verjaardag) slaagde Ronaldo er niet in de Duitse verdediging open te breken. En daarmee hield het op voor PSV, want ook Nilis kwam niet uit de greep van de Leverkusen-verdedigers.

De gelijkenis met vorig jaar drong zich ook in de gedachten van De Mos op. “Weer een Duitse club, dan weet je dat het moeilijk wordt”, jammerde de Haagse oefenmeester na afloop. Voor De Mos was er echter een verschil met twaalf maanden geleden. Toen had hij nog een doorlopend contract en dacht hij met een kruiwagen vol aankopen wel succes te hebben. Dat laatste bleek een misrekening van De Mos, wiens verbintenis aan het einde van dit seizoen afloopt. In tegenstelling tot Feyenoord timmerde PSV niet aan het stadion, maar aan het elftal. Europees succes blijkt echter niet te koop. De Mos rest nu nog slechts een hoofdprijs (de titel) en/of een troostprijs (de KNVB-beker). Als ook die aan PSV voorbij gaan, kon het weleens het laatste jaar van de trainer in Eindhoven zijn. Want investeringen van 25 miljoen gulden moeten zich toch eens terugbetalen.

Na de doelpunten van twee weken geleden waren het ditmaal de gele kaarten die het beeld van de wedstrijd kleur gaven. De gelegenheids-linksback Numan kreeg de eerste bekeuring van de Engelse scheidsrechter Callagher. Al in de vierde minuut werkte de international zijn tegenspeler Lehnhoff hard tegen de grond. Een onnozele overtreding, die eens te meer liet zien hoe onhandig aanvallend ingestelde spelers zijn als het gaat om verdedigen.

Na die snelle, onnodige gele kaart moest Numan voortdurend op zijn tellen passen. Vorig jaar haalde hij het einde van de Cup-wedstrijd tegen Karlsruhe niet. Ook toen had De Mos hem in de achterste linie geposteerd en kon hij na twee domme fouten op de lastige Rus Kiriakow voortijdig vertrekken. Aan Eindhovense kant werden ook Nilis, Van Mol, Prommayon, Vink en Wouters met geel bestraft. De laatste drie kost dat de eerstkomende Europa Cup-wedstrijd van PSV. Wanneer die ook mag zijn.

Hand

Bij Leverkusen kregen Dooley, de vervanger van de geblesseerde Schuster, Wörms, Lupescu en Kirsten geel. De laatstgenoemde sloeg een vrije trap van Haval met de hand in het doel. Het was de enige doelgerichte actie van de Duits spits, die in de thuiswedstrijd als een muis door de Brabantse gatenkaas sloop en driemaal scoorde. Van der Gaag, die zijn Europese debuut maakte, gaf Kirsten ditmaal geen kans. Kirsten was echter niet de enige held van de eerst ontmoeting, die ontzichtbaar bleef. Ronaldo, de hoop van Eindhoven en omgeving, sukkelde wezenloos over het veld. De Braziliaan maakte een verre van fitte en geïnspireerde indruk. Zijn bewaker Melzig, die in Leverkusen werd zoekgespeeld en na Ronaldo's derde treffer werd gewisseld, beleefde een eenvoudig Cup-avondje.

Door de afwezigheid van Ronaldo kon PSV zich in aanvallend opzicht nauwelijks onderscheiden. In de twaalfde minuut kopte Vink de bal uit een vrije trap van Nilis voorlangs, maar dat was het eigenlijk wel. Het geworstel van PSV gaf Leverkusen het idee dat er meer inzat dan de 0-0, die voor de Duitsers al voldoende was voor de tweede ronde. In het begin van de eerste helft zochten zij steeds meer de aanval en direct bleek de kwetsbaarheid van de PSV-defensie. De Braziliaan Sergio profiteerde tweemaal van de onzekerheid, maar zag zijn schoten gekeerd door Menzo, die uitgroeide tot uitblinker. Bij PSV moest het gevaar komen van de ijverige Hoekstra, maar zijn voorzetten waren meestal een prooi voor de kopsterke verdedigers van Leverkusen.

Erik Meijer moest uiteindelijk de wedstrijd voor PSV uit het slot halen, maar ook hij kreeg Ronaldo en Nilis niet aan de praat. Numan schoof op naar het middenveld, Van der Gaag meldde zich in de frontlinie, alles echter zonder enig effect. De machteloosheid kreeg PSV in de volledig in de greep. Leverkusen, al uitgeschakeld in de Duitse beker en matig presterend in de Bundesliga, had weinig tot niets meer te duchten.

De PSV'ers berustten in hun dure lot. Ook De Mos. Gekocht en verloren.

Deel dit artikel