Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Protestschip naar Gaza onderschept door Israëlisch leger

Home

Redactie

Het Finse schip Estelle © ANP

Het Finse schip Estelle dat onderweg was naar het bezette Palestijnse gebied Gaza is onderschept door het Israëlische leger. Aan boord van het schip zijn twintig demonstranten uit verschillende landen die protesteren tegen de Israëlische blokkade van Gaza. De demonstranten spraken zelf van een 'aanval' en berichtten dat hun schip is geënterd in internationale wateren.

Via Twitter en een eigen blog berichtten de demonstranten dat hun schip werd omsingeld door vijf Israëlische schepen en dat mariniers aan boord probeerden te komen. Een oproep van het Israëlische leger om rechtsomkeerts te maken, werd door de demonstranten genegeerd.

'Kortgeleden zijn Israëlische mariniers aan boord gegaan van de Estelle, een schip dat op weg was naar Gaza in een poging de maritieme veiligheidsblokkade te doorbreken,' aldus een woordvoerder van het leger. Een woordvoerster van het Israëlische leger ontkende eerder nog dat het schip was aangevallen.

Volgens het leger zal het schip worden opgebracht naar de haven van Ashod. 'Er was geen geweld', aldus de woordvoerder. 'De passagiers hebben zich niet verzet.'

In het verleden hebben verschillende activistengroepen geprobeerd met boten Gaza te bereiken. In mei 2010 liep een confrontatie met het Israëlische leger uit de hand en kwamen aan boord van het Turkse Schip Mavi Marmara negen activisten om.


Deel dit artikel