Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Protesten Nepal met harde hand de kop ingedrukt

Home

Van onze redactie buitenland

De politie in Nepal heeft gisteren op de eerste dag van een vierdaagse algemene staking zeker 120 betogers tegen het regime van koning Gyanendra opgepakt.

Volgens de leider van de Communistische Partij van Nepal zijn er meer dan driehonderd demonstranten opgepakt, maar de politie sprak van 120 arrestaties. De veiligheidstroepen vuurden traangas af op betogers die stenen gooiden. De autoriteiten hadden protestacties verboden.

De staking wordt gehouden op initiatief van zeven politieke partijen. Aan de oproep om te staken is massaal gehoor gegeven. Veel winkels, bedrijven en scholen bleven dicht. De actievoerders en politieke groeperingen willen dat koning Gyanendra de democratie in Nepal herstelt. De vorst trok in februari vorig jaar alle macht naar zich toe.

Ondanks de arrestatiegolf zijn de oppositiepartijen vastbesloten hun acties voort te zetten. Voor morgen staat een grote betoging tegen de koning op het programma. “De koning moet beseffen dat hij niet door repressieve methodes aan de macht kan blijven“, aldus Gopal Man Shrestha van de Nepalese Congres-Democratische partij.

Deel dit artikel