Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Protest tegen koning Nepal

Home

Van onze redactie buitenland

AMSTERDAM – De Nepalese politie heeft donderdag en gisteren in de hoofdstad Kathmandu 3000 mensen opgepakt die tegen de koning en voor herstel van de democratie betoogden.

Onder de arrestanten waren twee oud-premiers. Ze werden net als de meeste betogers na enkele uren vrijgelaten, maar enkele tientallen zitten nog vast.

In Nepal is de afgelopen weken vrijwel dagelijks door tienduizendenmensen en door alle grote politieke partijen gedemonstreerd voor herstel van de democratie. Een vorige week afgekondigd samenscholingsverbod heeft niets veranderd. Het komt regelmatig tot onlusten.

Koning Gyanendra heeft een onbeperkte macht, hoewel de absolute monarchie in 1990 is afgeschaft. In oktober 2002 verving Gyanendra zijn toenmalige premier Sher Bahadur Deuba door een vertrouweling en stelde de parlementsverkiezingen uit. Die zouden nu in april 2005 moeten worden gehouden.

Gyanendra werd drie jaar geleden koning, nadat zijn oudere broer Birendra en negen anderen door een familielid waren gedood bij een schietpartij in het paleis. Hij ambieert een actieve rol in de landszaken, weet zich verzekerd van de steun van het leger van 70 000 militairen en heeft grote delen van de bevolking achter zich. Daarnaast helpen India, de VS en Groot-Brittannië zijn regering in de strijd tegen de maoïstischeopstandelingen in Nepal.

De machtige positie van de koning is uiteindelijk weer een belemmering in het conflict met de rebellen, dat sinds 1996 meer dan 9000 levens heeft gekost. Analisten gaan ervan uit dat dit conflict alleen via onderhandelingen is op te lossen, iets waarbij ook de door Gyanendra opzijgeschoven politieke partijen betrokken zouden moeten zijn. De terugkeer van rust is van groot belang voor het land, een van de armste ter wereld.

Deel dit artikel