Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Protest tegen BTW-verhoging kunstuitleen

Home

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Instellingen voor kunstuitleen protesteren tegen een wetswijziging inzake de BTW waardoor zij het tarief voor het uitlenen en verkopen van beeldende kunst moeten verhogen. Zij dringen er bij het ministerie van financiën op aan de maatregel te herzien.

In een brief aan het departement maakte de Federatie Kunstuitleen gisteren haar bezwaren tegen de wijzigingen in het BTW-tarief kenbaar. Ook de Tweede Kamer kan binnenkort rekenen op post. Belangenorganisatie Kunsten '92 gaat zich eveneens tegen de regeling verzetten.

Vanaf 1 januari 1997 wil het ministerie van financiën het tarief voor het verkopen van kunst via de artotheken en gesubsidieerde centra van kunstuitleen verhogen tot 17,5 procent - evenveel als de kunsthandel moet rekenen wanneer zij formeel niet bemiddelt in naam van de kunstenaar. Op abonnementen voor het lenen van kunst moet hetzelfde tarief van 17,5 procent gelden. Voor het publiek betekent dit een prijsverhoging van ruim 11,5 procent.

Directeur Madeleine van Lennep van de Federatie Kunstuitleen noemt de maatregel bizar en ongerijmd. Volgens haar was in de vorige kabinetsperiode juist afgesproken 'om principiële redenen' een lager BTW-tarief te hanteren voor kunst en cultuur. Bij de bibliotheken geldt bijvoorbeeld het zes procentstarief om de sector toegankelijk te houden voor een groot publiek.

Volgens een woordvoerder heeft het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen contact gelegd met financiën om een oplossing te zoeken binnen de Europese regelgeving. Madeleine van Lennep: “Ik heb de indruk dat Nederland zich in Europa vaak roomser dan de paus gedraagt. In dit geval lijkt me dat niet nodig.”



Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie