Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Prostituees mogen nu toch bankieren bij de ING

Home

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM - Prostituees en andere -legale- werkers in de seksindustrie kunnen toch een rekening openen bij de ING-bank. Dat heeft de belangengroep voor prostituees De Rode Draad gisteren in meegedeeld.

P. de Jong, woordvoerder van de ING: ,,Uitsluiting van werkers in de seksindustrie was voor ons altijd een zakelijke afweging. De ING vond het risico te groot omdat het vaak om een weinig stabiele bedrijfsvoering gaat in een ondoorzichtige bedrijfstak. Maar het werd een beetje gek om geen zaken te doen met een inmiddels gelegaliseerde sector. We bekijken het nu van geval tot geval.''

De zaak raakte voor de ING in een stroomversnelling door een klacht van De Rode Draad bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). De Jong: ,,Dat heeft tot veel publiciteit geleid. Wij hebben ons beleid toen nog eens goed overwogen, en gewijzigd.''

C. ten Broeke, bestuurslid van De Rode Draad, is zeer ingenomen met deze ommezwaai: ,,Een stap op weg naar normalisering van het beroep van prostituee.'' Meer dan honderd klachten waren binnengekomen bij de belangenvereniging, van prostituees die alleen op persoonlijke titel een rekening bij Postbank en ING konden openen. ,,Deze vrouwen kregen daardoor moeite om hun geloofwaardigheid bij de belastingdienst overeind te houden. Hun privé- en zakelijke geldstroom liepen door elkaar, en veel vrouwen hadden zwart geld dat ze wel móesten uitgeven.'' De klacht bij de CGB is ingetrokken.

Deel dit artikel