Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Prostituee kan anoniem FNV-lid zijn

Home

van onze verslaggever

AMSTERDAM - Prostituees krijgen hun eigen beroepsvereniging. Deze vakbond moet arbeidsvoorwaarden en looneisen bij seksexploitanten afdwingen. Uiteindelijke moeten prostituees ook een cao krijgen.

Stichting De Rode Draad, belangenorganisatie van prostituees, gaat de vakbond samen met FNV Bondgenoten opzetten.

Volgens Stichting De Rode Draad laat de situatie op de werkvloer bij veel prostituees te wensen over. Sinds de opheffing van het bordeelverbod, vorig jaar, zouden prostituees dezelfde rechten als de rest van werkend Nederland moeten hebben. Maar in de praktijk komt hier volgens de stichting weinig van terecht.

Volgens woordvoerder Christy ten Broeke van De Rode Draad moeten veel prostituees dubieuze werkcontracten ondertekenen. Gevolg is dat prostituees worden beboet als ze een paar minuten te laat zijn, onterecht kunnen worden ontslagen en niet zelf kunnen bepalen bij wie en welke seksuele handelingen ze verrichten.

Leo de Klein, voorzitter van branchevereniging Excellent, vertegenwoordiger van 27 seksclubs spreekt deze kritiek tegen. Hij vindt het verhaal van De Rode Draad eenzijdig en te negatief voor zijn branche. ,,De bij ons aangesloten seksclubs zetten niet aan tot prostitutie. Dat is immers verboden. Wij voorzien alleen in de accomodatie. De dames werken allemaal zelfstandig.'' Ook verwijt hij De Rode Draad zich alleen op Rotterdam en Amsterdam te hebben gericht.

Bij de presentatie van de vakbondsplannen waren ook belastingambtenaren en anderen die te maken hebben met de nieuwe prostitutiewet. Werkgever De Klein greep de kans aan om zich te laten informeren door deskundigen. ,,Er bestaat bij exploitanten onduidelijkheid hoe ze hun zaakjes bij de belasting moeten melden. De belastingdienst weet het ook niet en de gemeenten zwalken met hun beleid.''

Directeur van De Rode Draad Jan Visser beaamt die kritiek van De Klein. ,,Eerst moet duidelijk worden wat voor richtlijn de belastingdienst en de GAK gaan volgen. Bovendien moeten ze kunnen vaststellen of een prostituee in loondienst is of zelfstandig werkt. Pas dan kan ook serieus aan een cao worden gedacht.''

Zowel zelfstandige als prostituees in dienstverband kunnen anoniem lid worden van de nieuwe bond. Zo blijft hun privacy gewaarborgd. De eerste drie jaar blijft de vereniging onafhankelijk. Daarna kunnen leden beslissen of ze deel willen gaan uitmaken van de FNV. De Rode Draad blijft gewoon bestaan.

Deel dit artikel