Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Prostituee beleeft zware tijden

Home

van onze verslaggeefster

Het gaat economisch slecht met de prostitutie. Vandaag wordt daarover gediscussieerd tijdens het jaarlijkse congres van De Rode Draad, de belangenorganisatie voor prostituees.

AMSTERDAM - Sietske Altink, beleidsmedewerker bij De Rode Draad, hoort regelmatig van prostituees dat klanten minder betalen voor hun diensten. ,,We hebben geen idee hoe het komt. Er wordt wel onderzoek gedaan naar het psychische welbevinden van prostituees, maar er zijn weinig marktgegevens bekend.”

De economische klachten van prostituees hebben ook te maken met het aangescherpte belastingbeleid sinds de opheffing van het bordeelverbod in oktober 2000. Voor de opheffing moesten prostituees ook al belasting betalen, maar was er geen duidelijk inningsbeleid.

Altink: ,,Het zelfstandig ondernemerschap van prostituees is meestal een papieren constructie. Vrouwen die in een club werken, moeten bijvoorbeeld een boete betalen als ze te laat komen. In bordelen zijn ze verplicht de helft van het verdiende geld aan de eigenaar af te staan. Ze zeggen: ik verdien al zo weinig en dan moet ik ook nog belasting betalen.”

Steeds meer prostituees kiezen er volgens Altink dan ook voor om illegaal voor zichzelf te gaan werken. ,,Het is maar de vraag hoe lang deze vrouwen kunnen werken zonder gepakt te worden. Ze moeten toch adverteren. Als je adverteert, bijvoorbeeld in de krant, ben je ook zichtbaar. Bovendien is het een stuk onveiliger om illegaal te werken. Want wie beschermt deze vrouwen als ze een keer een vervelende klant hebben?”

Bedrijven verdwijnen eveneens in de illegaliteit om vervolgens als verkapt bordeel terug te keren, bijvoorbeeld als 'zonnestudio'. Het is onbekend om wat voor aantallen het gaat. ,,Maar je ziet duidelijk een afname van bordelen in de grote steden. We proberen er wel eens achter te komen waar die bedrijven blijven, bijvoorbeeld door 06-advertenties na te bellen. En dan komen we vaak bij personen of clubs terecht die we al kennen.” De bedrijven bestaan dus nog wel, maar niet voor de belastingdienst.

Naast de economische situatie van prostituees wordt vandaag gesproken over de arbeidsrechten in de branche. Altink: ,,Vrouwen moeten de mogelijkheid hebben bepaalde klanten of handelingen te weigeren. Dat kan niet overal. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat prostituees niet alleen op papier zelfstandig ondernemer zijn, maar ook daadwerkelijk rechten hebben.”

Deel dit artikel