Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Proces over kunstroof in Boekarest voortgezet

Home

Redactie

Sporenonderzoek bij de Kunsthal in Rotterdam op de dag van de roof, 16 oktober 2012. © ANP

De rechter in Boekarest buigt zich vandaag opnieuw over de roof van zeven schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam vorig jaar oktober. Het proces tegen vier van de zes Roemeense verdachten wordt dan hervat.

De andere twee verdachten kregen vorige week hun straf te horen: 6 jaar en 8 maanden. De aanklager liet gisteren weten dit vonnis aan te vechten. Ook een van de veroordeelden wilde dat zelf al.

De rechter had op de laatste zitting twee weken geleden aangekondigd om nog zelf getuigen te gaan horen. Hoeveel mensen dat zijn en wie, werd niet gemeld. Het is ook niet duidelijk of zij op één dag worden gehoord en of er nieuwe strafeisen zullen volgen. Eerder had de rechter in de Roemeense hoofdstad gezegd dat hij de rechtszaak in december wilde afronden.

Voortvluchtig
Van de vier verdachten in het resterende proces is er één voortvluchtig. Hij zou samen met Radu Dogaru de doeken uit het museum hebben gestolen en wordt daarom gezien als de tweede hoofdverdachte. Handlanger Eugen Darie bracht de kunstwerken naar Roemenië. Beiden hebben hun aandeel toegegeven maar steeds gezegd dat ze niet wisten dat de doeken echt waardevol waren. De doeken zijn nog spoorloos en zeker een deel van de doeken is waarschijnlijk verbrand.

Ook twee anderen hebben al bekend. Een van hen laadde de schilderijen in de auto en een ander probeerde ze te verkopen in Roemenië. De moeder van hoofdverdachte Dogaru zou doeken hebben verbrand, maar zij trok haar bekentenis later weer in.

Deel dit artikel