Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Proces om borstkankeronderzoek voor oudere vrouwen

Home

(Novum) - Ook vrouwen van 75 jaar of ouder moeten het recht krijgen om zich preventief te laten onderzoeken op borstkanker. Daarover hebben drie 75-plussers een kort geding aangespannen tegen de overheid. De vrouwen worden gesteund door het proefprocessenfonds Clara Wichmann. Tot op heden krijgen alleen vrouwen in de leeftijd van 50 tot 75 jaar om de twee jaar een oproep voor een mammografie.

Oudere vrouwen mogen niet langer gediscrimineerd worden bij het preventieve bevolkingsonderzoek, stelt het Clara Wichmann Fonds donderdag. Volgens het fonds is het opsporen van borstkanker juist bij oudere vrouwen relatief gemakkelijk en is borstkanker relatief goed te behandelen. Op dit moment zouden jaarlijks enkele honderden oudere vrouwen onnodig sterven aan uitgezaaide borstkanker. De drie vrouwen vinden uitsluiting van het bevolkingsonderzoek daarom onrechtmatig.

Het bevolkingsonderzoek borstkanker werd in 1989 ingevoerd. Toen lag de grens op 70 jaar. Later werd deze onder druk van deskundigen en ouderenorganisaties verhoogd naar 75 jaar. De overheid gebruikt als argument dat preventief borstonderzoek te belastend zou zijn voor oudere vrouwen. Maar volgens het Clara Wichmann Fonds willen de vrouwen van 75 jaar en ouder zelf graag meedoen. Van de vrouwen van 50 tot 75 doet 66 procent vrijwillig mee aan het borstonderzoek, terwijl de overheid verwachtte dat dit 30 procent zou zijn.

Uit onderzoek is volgens het fonds gebleken dat vroege opsporing bij vrouwen ouder dan 75 jaar nog effectiever is dan bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. De meeste gezwellen die door middel van screening aan het licht komen, zijn klein, nog niet uitgezaaid en daardoor goed te behandelen.

In 2003 stierven in Nederland 3361 vrouwen aan borstkanker. Van hen was 39 procent ouder dan 75 jaar. Het preventieve bevolkingsonderzoek kostte in 2002 in totaal 42 miljoen euro. De kosten per deelneemster per jaar zijn ongeveer 25 euro.

Oktober is de maand van de borstkanker.

Deel dit artikel