Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Proces kunstroof: 'Kunsthal heeft smerig spel gespeeld'

Home

Redactie

Het politiebusje waarin de verdachten vorige maand naar de rechtbank in Boekarest werden overgebracht. © reuters
Update

De Nederlandse justitie moet zich op de opzienbarende kunstroof vorig jaar oktober in Rotterdam storten en daarmee ook de vervolging van de zes Roemeense verdachten ter hand nemen. Dat vragen dinsdag de advocaten van de zes bij de hervatting van het proces in Boekarest.

De Roemeense justitie heeft in deze zaak heel wat steken laten vallen en bovendien moeten de verdachten berecht worden in het land waar de misdaad is gepleegd, zeiden de raadslieden voor de zitting. Het onderzoek moet volgens hen vanaf het begin af aan over worden gedaan in Nederland en de verdachten moeten aan Nederland worden uitgeleverd.

'Smerig spel'
Kort voor het begin van het proces kondigde een van de advocaten aan met bewijs te komen dat de Kunsthal en de verzekeringsmaatschappij 'een smerig spel hebben gespeeld'.

De zes worden er in Boekarest van beschuldigd dat ze op 16 oktober vorig jaar zeven waardevolle schilderijen hebben gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam en naar Roemenië hebben gebracht. Het zijn doeken van onder anderen Paul Gauguin, Claude Monet, Henri Matisse en Pablo Picasso. Eén verdachte is nog voortvluchtig.

Deel dit artikel