Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Problemen Zwart Wit'28 in alle geledingen

Home

AAD VAN DER GRAAF

ROTTERDAM - Kan het aantrekken van een ander voetbalshirt een positieve uitwerking hebben op de prestaties in het veld? Kennelijk wel, want Zwart Wit '28 scoorde dit weekeinde met op de borst de naam van een nieuwe geldschieter een verdienstelijk resultaat (1-1) tegen Scheveningen.

De afgelopen jaren heeft het eerste elftal van Zwart Wit gratis propaganda gemaakt voor het Wereld Natuur Fonds. “Als je over prestatief voetbal spreekt, moet de kassa vol zijn”, betoogde Wim Groenewegen voor de wedstrijd in de bestuurskamer. De kersverse voorzitter van Zwart Wit keek bij de presentatie van de nieuwe shirtsponsor nadrukkelijk in de richting van Scheveningen, een club die dank zij sponsorgelden ieder jaar weer in talentrijke spelers kan investeren.

Het aantrekken van sponsors is een structureel probleem voor Zwart Wit. Het bedrijfsleven is nauwelijks geïnteresseerd in de club die ooit door het leven ging met de illustere bijnaam: Feyenoord van het zaterdagvoetbal. Het huidige Zwart Wit kampt met een gestage teruggang van het ledental. Nog niet zo erg lang geleden verschenen ieder weekeinde veertien seniorenelftallen in het veld. Momenteel zijn nog maar zeven teams op de been te brengen. Een ander probleem is de begeleiding van de jeugd die voor het overgrote deel van allochtone afkomst is. Ouders blijken weinig affiniteit hebben met de noden van de club, die zit te springen om begeleidingskader. De gemeente Rotterdam heeft inmiddels zijn medewerking verleend in de begeleiding van met name allochtone jongeren door een speciaal daartoe opgeleide trainer aan te stellen.

Behalve de zorgen voor de vereniging in zijn totaliteit is er de benauwende actualiteit van het eerste elftal. Trainer Jack van de Berg kende met zijn selectie een dramatische competitiestart (0 uit 3) en zal week in week uit moeten knokken om het hoofd boven water te houden. Tegen Scheveningen lukte dat zelfs zo goed, dat de toeschouwers zich afgevraagd moeten hebben welke ploegen hier aan het werk waren. Scheveningen was behoudens de eerste tien minuten na rust niet de trotse koploper en Zwart Wit toonde met kracht aan dat de zwakke positie op de ranglijst wel eens op een vergissing zou kunnen berusten.

“We willen altijd voetballen”, analyseerde Van de Berg na afloop. “Maar soms wens ik wel eens dat we op bepaalde momenten iets anders doen.” Van de Berg duidde daarmee op de korte periode waarin Scheveningen alle persoonlijke duels won en vaak op een uiterst goedkope manier in balbezit kwam. Met het frommeldoelpunt van Jeffrey Rutten (0-1) leek Zwart Wit andermaal af te stevenen op een domper. De zeer bedrijvige linkermiddenvelder Peter de Graaf zorgde echter een kwartier voor tijd met een droog schot voor een passend loon naar werken.

Het was de zoveelste keer die middag dat Scheveningen een gapend gat liet vallen in de defensie. Na negen minuten al kreeg Alex Voortmeijer een vrije doorgang, maar het zeker lijkende doelpunt ketste af op de paal. Vlak voor rust stond Zwart Wit opnieuw op de drempel van 1-0, maar toen voorkwam Ron Cramer koppend een Rotterdams feestje. En meteen na de pauze schoot Ferry Seton namens de thuisclub vanuit kansrijke positie voorlangs. Daarop volgde een kwartiertje met vrijwel uitsluitend Scheveningen aan de bal, maar nadien herstelde Zwart Wit de status quo, waarin Scheveningen achter de feiten aan draafde.

Deel dit artikel