Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Privacyoffer

Home

Beatrijs Ritsema

© Thinkstock

Een buitenlandse vriend die ik (studente van 23) eens op vakantie ontmoette en met wie ik contact onderhoud via de sociale media wil graag een week komen logeren.

Hij komt voor de gezelligheid en om Nederland te zien. Hij is ook student en een Bed & Breakfast is te duur voor hem. Ik woon in een kleine kamer en heb er moeite mee om zo lang mijn privacy te delen. Hij is een aardige jongen, maar ik zie op tegen de lengte van zijn verblijf. Hij zegt dat ik bij hem thuis net zo lang welkom ben als ik wil en dat hij 'weet dat ik er andersom ook zo over denk'. Ik vind gastvrijheid inderdaad belangrijk, maar hoe kan ik netjes aansturen op af en toe wat tijd gescheiden van elkaar? Als ik een paar uur tussendoor alleen kan zijn, zou ik dat al heerlijk vinden. Hij wil met mij overleggen welke week het beste uitkomt, zodat ik me vrij kan maken.
Lange logeerpartij

Beste Lange logeerpartij,
Als iemand een week komt logeren, hoeft u niet elk moment van de dag met die persoon door te brengen, hoor! Dat is niet te doen. Bij langdurige logeerpartijen (en een week is inderdaad behoorlijk lang) is het belangrijk dat mensen elkaar niet voor de voeten lopen. Dat betekent dat u een paar gemeenschappelijke activiteiten afspreekt (de stad in, een paar keer samen eten), maar dat de logé verder zichzelf moet amuseren. U geeft hem een sleutel, zodat hij kan gaan en staan waar hij wil, u laat hem zien waar de etensvoorraden liggen, u geeft hem tips over wat er zoal te zien en te doen is, en verder is het ieder voor zich. U hebt misschien studieactiviteiten of u hebt afspraken met mensen. Die hebben voorrang boven sociaal doen met de logé.

Mail hem dat u geen vrij kunt nemen van uw bezigheden, dat u werk of studie te doen hebt, maar dat u wel af en toe iets met hem kunt ondernemen. Het komt erop neer dat hij het grootste deel van de tijd zichzelf zal moeten amuseren. Dat is heel normaal, zo gaat het er altijd aan toe bij logeerpartijen tussen mensen die niet intiem bevriend zijn.
Als u er tegenop ziet om hem een week lang in uw studentenkamer te laten overnachten, kunt u ook tegen hem zeggen dat twee nachten helaas het maximum is (want kleine kamer), en hem doorverwijzen naar de website www.couchsurfing.org. Als hij zich daarvoor aanmeldt, komt hij aan adressen van mensen die gratis een logeerbed of -bank ter beschikking stellen. Wordt veel gebruikt door wereldreizende jongeren en biedt ongetwijfeld ook in uw stad logeermogelijkheden. Betaling is er niet bij. De enige voorwaarde is dat de gebruiker op zijn beurt zijn eigen woning beschikbaar stelt voor aanwaaiende couchsurfers.

Beste Beatrijs,
Met een groepje vrijwilligers van de zorginstelling waar ik werk gingen we onlangs uit eten.
Er werden uitgebreide voorgerechten besteld en de wijn vloeide rijkelijk. Na de maaltijd volgden feestelijke nagerechten. Aangezien ik van een uitkering leef, nam ik geen voor- en nagerecht, dronk slecht één glas wijn en een kopje koffie na. Na afloop werd er voorgesteld om de rekening te delen (twaalf mensen). Ik zei dat ik liever alleen voor mezelf betaalde. Dat werd direct begrepen, maar het gaf me toch een vervelend en eenzaam gevoel. Hoe kan ik die gênante situatie vermijden? Het volgende etentje staat alweer in de agenda.
Smalle beurs

Beste Smalle beurs,
De situatie was vooral pijnlijk, omdat dit punt van orde pas na afloop van het eten duidelijk werd. Bespreek bij de volgende gelegenheid van tevoren met het gezelschap dat u alleen wilt betalen wat u geconsumeerd hebt, omdat u geen geld hebt voor een uitgebreide restaurantmaaltijd met alles erop en eraan. Dat is niets om u voor te schamen, want zo ligt het nu eenmaal. Een uitkering is geen vetpot. Als u het van tevoren aankondigt, weet iedereen waar hij/zij aan toe is, en ontstaat er geen onhandige situatie bij het afrekenen.

Beste Beatrijs,
Mijn vriendin, net als ik 23, heeft me als getuige gevraagd voor haar bruiloft en ik heb ja gezegd.

Sinds mijn verhuizing naar een andere stad zien we elkaar nog maar een of twee keer per jaar en eigenlijk is het geen echte vriendschap meer te noemen, maar ik had zo snel geen goed excuus bij de hand om nee te zeggen. Stom natuurlijk. Ik heb moeite met een aantal eisen die ze stelt. Haar zelfbedachte dresscode voor het huwelijk is dat alle mannen in pak moeten en alle vrouwen in een jurk. Ik draag geen jurken, nooit gedaan, en dat zal ik ook nooit doen, maar ze heeft gezegd dat ze absoluut geen broeken en zelfs geen rokken wil zien. Ook heeft ze aan mij gevraagd of ik een vrijgezellenfeest wil organiseren. Maar ik heb een hekel aan vrijgezellenfeesten. Daar komt nog bij dat ik zelf een hotel moet regelen én betalen alsmede het ontbijt na de grote dag, waar ze haar ouders, broers en de getuigen bij wil hebben. Hoe kom ik hieronder uit?
Een bruid met eisen

Beste Een bruid met eisen,
U bent gevraagd als getuige en na uw toezegging blijkt uw rol zich te ontwikkelen in de richting van ceremoniemeester. Die twee functies kunnen samenvallen, maar dat had dan vanaf het begin duidelijk moeten zijn. Uw vriendin gaat uit van een grotere betrokkenheid bij haar huwelijk dan u in werkelijkheid voelt. Dit zal gaan wringen naarmate de bruiloft dichterbij komt en dat is zowel voor de bruid als voor u onplezierig, dus geef de opdracht terug. U kunt beter geen dingen organiseren waar u zelf de lol niet van inziet, of die tegen uw eigen stijl ingaan. Tel daarbij de kosten van een en ander op (vrijgezellenfeest, cadeau, hotel-plus-ontbijt) en de vraag ligt nog klemmender: waarom zou u veel geld en tijd besteden aan iemand die u niet als een goede vriendin beschouwt?

Haal diep adem en bel uw vriendin op. Zeg dat het u vreselijk spijt, maar dat u bij nader inzien niet de juiste persoon bent om getuige te zijn op haar huwelijk. Zeg dat u problemen hebt met de kledingcode, met het vrijgezellenfeest als zodanig en met de kosten. Verzeker haar dat u graag haar bruiloft zult bezoeken (u zult toch nog wel één jurkje hebben liggen ergens achter in de kast?), maar dat u helaas in de huidige omstandigheden niet in staat bent om taken van organisatorische aard op u te nemen. Uw vriendin zal vast wel een ander vertrouwd persoon kunnen vinden die dit klusje met gepast enthousiasme zal volvoeren. Mogelijk zal uw desertie tot enige verkoeling leiden, maar gezien uw beleden desinteresse in de vriendschap lijkt dat bezwaar overkomelijk.

Hebt u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Stuur ze naar beste@beatrijs.com.
Het archief van deze rubriek is te vinden op www.beatrijs.com

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie