Privacy in de auto is ver te zoeken

home

Melanie Zierse

Infotainment- en navigatiesysteem in een auto. © thinkstock

Wie met de auto op weg gaat, staat behoorlijk wat gegevens af. Niet alleen de 'zwarte doos' in moderne auto's slaat data op, ook infotainment- en navigatiesystemen registeren gegevens van de automobilist. Maar wat als je geen behoefte hebt aan al die extra snufjes en je activiteiten in de auto gewoon voor jezelf wil houden?


Navigatie, een spiksplinternieuw audiosysteem, toegang tot apps, of spraakherkenning: het zijn extraatjes van het infotainment- en navigatiesysteem die de ervaring van het autorijden moet veraangenamen. De honderden sensoren die dat allemaal mogelijk maken vangen echter ook een grote hoeveelheid aan data. Ze meten bijvoorbeeld waar je heen gaat en welke muziek je onderweg luistert. Autofabrikanten hebben toegang tot die gegevens.

Hackers hebben al eerder aangegeven dat zij via het infotainmentsysteem, dat verbonden is met het internet, toegang kunnen krijgen tot een auto. De indringers konden via een zwak punt in de autoradio controle uitoefenen op het stuur en de remmen van het voertuig. Buitenstaanders hebben dus niet alleen toegang tot data vanuit de auto, maar ook tot de auto zelf. 

Vliegmodus
Er zijn automobilisten die proberen te voorkomen dat hun gegevens opgeslagen worden, maar dat blijkt nog een flinke opgave. Bill Scannell, een veiligheidsadviseur voor start-ups, vertelde onlangs aan BBC hoe hij verschillende keren geprobeerd heeft het infotainmentsysteem uit te schakelen. Scannell kwam er al snel achter dat er geen simpele aan/uit-knop is. Het besturingssysteem zonder enige voorkennis handmatig verwijderen leek hem ook geen goed idee. Wel kwam hij erachter dat alles zonder aangesloten antenne ook gewoon werkt.

In eerste instantie leek ook de autodealer niet bereid het systeem te verwijderen. Het zou bepaalde garanties ongeldig maken en de mogelijkheid bestond dat er storingen zouden optreden in bijvoorbeeld het antidiefstalsysteem.

Toch bestaat er wel een manier om anoniem de weg over te kunnen. Het blijkt dat autobedrijven de auto in een soort vliegtuigmodus kunnen zetten, waardoor de auto geen verbinding meer heeft met het netwerk. Dat zou hetzelfde effect hebben als het verwijderen van het infotainmentsysteem. Aangezien alleen de dealer dit kan doen, lijkt een ritje die kant op de enige oplossing.

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie