Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Prinses Máxima is solidair met homo-emancipatie

Home

Van onze verslaggever

Het COC kan haar geluk niet op: Máxima is min of meer partner in de emancipatiestrijd. En minister Plasterk doet mee aan Gay Pride.

„Dit is een historische dag. Niet eerder was een lid van het koninklijk huis aanwezig bij een gebeurtenis die van zo groot belang is voor homo’s”, zegt Frank van Dalen, voorzitter van de homobelangenorganisatie COC.

Prinses Máxima was gisteren in Den Haag aanwezig bij de ondertekening van een overeenkomst ter bevordering van de sociale acceptatie van homoseksualiteit onder de Nederlandse bevolking. Het akkoord werd ondertekend door minister Plasterk (emancipatie) en wethouders van de vier grootste steden. In april zullen twintig gemeenten het akkoord ondertekenen.

De aankondiging dat Plasterk in augustus op een boot van zijn ministerie (ocw), de ’OCGay-boot’, zal meevaren in Gay Pride – de jaarlijkse vaartocht door de Amsterdamse grachten – noemde Van Dalen ’klasse’. „Ik wil de mensen niet de kost geven voor wie Gay Pride nog steeds gelijkstaat aan Sodom en Gomorra. Dit is een belangrijk signaal.”

Volgens SGP-fractieleider Bas van der Vlies is Plasterk ’van de ratten besnuffeld’. „Natuurlijk is het goed dat het kabinet maatregelen neemt tegen geweld, discriminatie en intimidatie van homo’s of wie dan ook”, aldus de SGP-leider. „Maar daarvoor hoeft het ministerie toch warempel geen officiële boot te laten meevaren tijdens de Gay Pride.”

Die manifestatie staat volgens Van der Vlies „wijd en zijd bekend vanwege een buitenissigheid en extravagantie waar veel homoseksuelen zich absoluut niet bij thuis voelen en zich zelfs voor schamen”.

Coalitiefractie ChristenUnie reageerde gematigder, maar vindt wel dat de PvdA-bewindsman ook aandacht moet hebben voor andere organisaties, zoals RefoAnders, een organisatie van christelijke homo’s.

Plasterk noemde Máxima gisteren our future queen. In de overeenkomst beloven de grote steden dat zij de sociale acceptatie van homo’s zullen bevorderen: door voorlichting op scholen, in welzijnsinstellingen, bij sportverenigingen en in de gezondheidszorg. Ook zullen zij zich sterk maken voor de veiligheid van homo’s door meer politiesurveillances, ondersteuning en hulp aan slachtoffers, bestrijding van pestgedrag in de wijken, et cetera.

Volgens Plasterk is een derde emancipatiegolf voor homo’s nodig. In de eerste golf werd een eind gemaakt aan de strafbaarheid, in de tweede werd de wettelijke gelijkstelling geregeld. In de derde golf gaat het om het idee dat homoseksualiteit een volstrekt normaal verschijnsel is. Zover is het nog lang niet. Veel jongeren en etnische minderheden, zoals Turken en Marokkanen, hebben moeite met homoseksualiteit. De laatste jaren is het straatgeweld tegen homo’s toegenomen.

Deel dit artikel