Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

prinses ariane / Doop loopt uit op kinderpartijtje

Home

Wilfried van der Bles

De doop van prinses Ariane zaterdag in de Haagse Kloosterkerk had het karakter van een vrolijk, bij wijlen ietwat baldadig kinderfeestje.

„Volgens mij wordt het zo langzamerhand kinderbedtijd.” Zo besloot dominee Deodaat van der Boon, predikant van de Dorpskerk Wassenaar, de doopplechtigheid van de op 10 april geboren prinses Ariane, derde dochter van erfprins Willem-Alexander en prinses Máxima.

De kerk, gevuld met 850 genodigden – burgemeesters, commissarissen der koningin, geestelijke leiders zoals kardinaal Simonis, familieleden, vrienden, premier Balkenende en minister Rouvoet – had zich in het halfuur daarvoor vermaakt met de capriolen van prinsesjes, graafjes en gravinnetjes: neefjes en nichtjes van de dopeling en een paar kinderen van vrienden van Máxima en Willem-Alexander.

Ze werden – na het binnendragen van Ariane door Inés Zorreguieta, de zus van Máxima en meter bij de doop – geacht plaats te nemen op rode kussentjes op de trappen van het koor, maar daar kwam hooguit even iets van terecht. Leuker was het om rond te rennen, bloempjes te plukken van de bloemstukken, elkaar met kussens om de oren te slaan of, zoals Ariane’s oudere zusjes Amalia en Alexia deden, aan de toga van de dominee te trekken.

Ariane werd, net als eerder haar zusjes, gedoopt met water uit de rivier de Jordaan, meegebracht door vrienden van Willem-Alexander en Máxima. Terwijl zonnestralen op de doopvont vielen en de dominee het water over haar hoofd sprenkelde, moest Ariane hard huilen. „Gezegend je mond, dat die lachen mag”, wenste de dominee haar toe. Daarna werd ze weer rustig.

Guillaume, erfgroothertog van Luxemburg, was een van de peters. Hij was de enige vertegenwoordiger van de Europese vorstenhuizen. Bij de doop van de twee eerste kinderen van het prinsenpaar waren de andere koningshuizen nog wel volop van de partij.

Naarmate een koninklijke telg lager staat in de rangorde van erfopvolging – Ariane is vierde na haar vader en twee zusjes – neemt kennelijk de status van zo’n doopplechtigheid af. De koninklijke familie was zelf ook niet compleet. Zo ontbrak een aantal vertegenwoordigers van de Apeldoornse tak.

Dominee Van der Boon hing zijn overdenking op aan ’De doop van de kamerling’, een schilderij van Rembrandt dat in de kerk tentoon werd gesteld, in bruikleen van het museum Catharijneconvent in Utrecht. Máxima hield het niet droog toen Van der Boon haar drie kinderen ’drie klassedochters’ noemde, ’een drie sterren-stel, uw A-team’.

Bij aankomst en vertrek van de koninklijke stoet zorgde een kleine, maar felle groep demonstranten aan de overkant van de straat voor een pijnlijk moment. ’Zorreguieta moordenaar’, riepen ze, omdat de vader van Máxima, aanwezig bij de doop, ooit deel uitmaakte van een moorddadig militair regime in Argentinië Volgens een van de actievoerders heeft Zorreguieta hun kreet zeker gehoord. Hoe dan ook: „Maxima keek even in onze richting.”

Deel dit artikel