Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Prins Henrik (1934-2018): de Deense prins die eigenlijk koning had willen zijn

Home

Arjen van der Ziel

Prins Henrik en koningin Margrethe © EPA
Necrologie

De overleden prins Henrik had wat je noemt een haat-liefde-relatie met de Deense bevolking. Nadat de Franse graaf in 1967 was getrouwd met de Deense kroonprinses Margrethe deed hij afstand van zijn Franse nationaliteit en werd Deen. Hij veranderde zijn voornaam van Henri naar Henrik, hij leerde Deens en bekeerde zich officieel tot het protestantisme, in plaats van het katholicisme waarmee hij was opgegroeid.

Ondanks deze pogingen tot integratie kon de Franse aristrocraat maar moeilijk wennen in het egalitaire Denemarken. “Alles wat ik deed, werd bekritiseerd”, klaagde hij later in zijn memoires. “Mijn Deens was krakkemikkig. Ik verkoos wijn boven bier, zijden boven gebreide sokken, Citroën boven Volvo en tennis boven voetbal.”

Lees verder na de advertentie
Hij schreef gedichten, speelde piano, maakte beeld­houw­wer­ken, hield van lekker eten en goede wijn, en publiceerde meerdere boeken

Henrik kon het ook niet verkroppen dat hij op grond van de Deense traditie slechts prins-gemaal werd en geen koning. Hij wilde geen tweede viool spelen. Bovendien verweet hij koningin Margrethe, die in Denemarken zeer geliefd is, dat zij hem niet als gelijke behandelde. Hoewel de twee wel getrouwd bleven, woonde Henrik de laatste jaren zonder Margrethe op een wijnkasteel bij Bordeaux. Hij deed zelfs afstand van zijn titel van prins-gemaal en veroorzaakte vorig jaar opschudding door te laten weten dat hij niet wilde worden bijgezet in de sarcofaag die voor de koningin en hem was geconstrueerd in de kathedraal van Roskilde, waar leden van het Deense koninklijk huis al eeuwen worden begraven. “Ik accepteer dat ik het spel meespeel”, aldus Henrik , “maar het is heel zwaar voor een man om niet te worden gezien als gelijkwaardig aan zijn echtgenote”.

Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat werd op 11 juni 1934 geboren in Talence, een voorstad van Bordeaux. Hij bracht zijn vroege jeugd door op familieplantages in Indochina, dat toen nog een Franse kolonie was. Later studeerde hij in Parijs en leerde Mandarijn en Vietnamees. Ook studeerde hij een jaar in Hongkong, waarna hij zich stortte op de diplomatie. In Londen ontmoette hij Margrethe, die toen nog kroonprinses was. Henrik verwierf in de halve eeuw daarna een reputatie als een flamboyante aristocraat. Hij schreef gedichten, speelde piano, maakte beeldhouwwerken, hield van lekker eten en goede wijn, en publiceerde meerdere boeken, waaronder een koffietafelboek over de Franse keuken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

© EPA

“Au revoir Henrik”, kopte de Deense kwaliteitskrant Politiken gisteren. Zijn overlijden dinsdagavond laat kwam niet onverwacht. In september vorig jaar was al dementie bij Henrik vastgesteld en afgelopen maand werd hij met een longinfectie opgenomen in een ziekenhuis, waar ook een goedaardige tumor werd geconstateerd. Hij werd later overgebracht naar het koninklijk paleis, waar hij zijn laatste dagen wilde doorbrengen, en overleed daar in aanwezigheid van koningin Margrethe en hun twee volwassen zoons, prins Joachim en kroonprins Frederik.

Henriks uitvaart is komende dinsdag. Het wordt geen staatsbegrafenis, maar een crematie in relatief kleine kring, met familieleden en vrienden en een beperkt aantal journalisten. Conform zijn wens zal de ene helft van zijn as boven zee voor de kust van Denemarken worden uitgestrooid, de andere helft gaat in een urn in de tuin van het koninklijk paleis. Henrik, die 83 werd, laat naast Margrethe en hun twee zoons acht kleinkinderen na.

Lees ook: Deense prins wil uit protest niet naast zijn vrouw begraven worden

Deel dit artikel

Hij schreef gedichten, speelde piano, maakte beeld­houw­wer­ken, hield van lekker eten en goede wijn, en publiceerde meerdere boeken