Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Prettig afzien op Schier

Home

Koos Dijksterhuis

Bram Adema organiseert uitstapjes op en rond de wadden (www.depierewaai.nl). ’s Morgens vroeg met MS Boschwad naar Schiermonnikoog. Dan twintig kilometer lopen door wind, regen en slijk in straf marstempo, trager naarmate het waterpeil in je laarzen stijgt. Van de oostpunt van het eiland haalt MS Boschwad je weer op. Dan moet je nog uren wachten voor je terug bent in Lauwersoog. Twintig lieden willen afzien en gaan mee, met inbegrip van ondergetekende.

We meren met af aan de Oude Steiger, die bijna onder de vloed verdwijnt. Boschwad dropt ons en pruttelt naar het oosten om nog voor eb over het wantij te komen. Naast de steiger duikt een roodkeelduiker op. Een noordelijke zeevogel in winterkleed zonder rode keel.

Om het dorp benen we over de duinen naar de kwelder en steken via de Kobbeduinen door naar het Oosterstrand. Tegen de stuifdijk eten we ons broodje. Wie gaat zitten verandert in een zandpilaar. Onderweg strooit Bram niet met weetjes over het eiland. Hij negeert de paden; hij kent fraaiere routes. We slalommen om slenken heen. Engels gras en strandkamille bloeien nog, en het prachtige duizendguldenkruid: knalroze. Een ruigpootbuizerd deelt de kwelder met een blauwe kiekendief. Een kleine zilverreiger waadt door een slenk. Hazen rennen voor onze voeten weg. Behalve ons verregende gezelschap is er niemand. Bram zegt weinig, de mensen zeggen weinig. Op de Balg waaien alle muizenissen uit je hoofd. En een schip dat je daar ophaalt is een ongekende service. Twee zeehonden kijken toe van Simonszand. Dankzij het noodweer is de vloed er snel bij en kunnen we gauw het wantij over. Bram schenkt borrels en serveert een maaltijd.

De uitstapjes die georganiseerd worden door Bram Adema vindt u op: www.depierewaai.nl

Lees verder na de advertentie
(\N)

Deel dit artikel