Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

President van IJsland maakt punt van pizza Hawaii

Home

Amber Dujardin

De president van IJsland, Guðni Jóhannesson. © REUTERS

De een zweert erbij, de ander gruwt ervan: pizza Hawaii. De president van IJsland, Guðni Jóhanneson, hoort duidelijk tot de laatste categorie. Hij heeft zo’n hekel aan ananas op de Italiaanse klassieker dat hij het gerecht het liefst zou verbieden, bekende hij onlangs tijdens een bezoekje aan een middelbare school.

Leerlingen van de school in Akureyri, in het noorden van IJsland, mochten de president na zijn gebruikelijke praatje vragen stellen. In een openhartige bui bekende Jóhanneson zijn toehoorders niet alleen wat zijn favoriete voetbalclub is (Manchester United), maar ook dat hij een ‘fundamenteel tegenstander’ is van ananas op pizza.

Lees verder na de advertentie

Daarmee raakte de president een gevoelige snaar, bleek uit de storm aan reacties die losbarstte op sociale media. Een Brit merkte op dat zijn land een type als Jóhanneson wel als leider kon gebruiken, anderen hoonden hem juist weg om zijn culinaire wansmaak.

Geen absolute macht

De president zag zich vervolgens genoodzaakt om de angst van Hawaii-adepten voor een verbod weg te nemen met een verklaring op Facebook. “Ik hou van ananas, alleen niet op pizza”, relativeerde hij. “Ik heb niet de macht om wetten te maken die ananas op pizza verbieden. Daar ben ik blij mee. Presidenten horen geen absolute macht te hebben. (...) In zo’n land zou ik niet willen leven.”

Serieuze imagoschade hoeft Jóhannesson, die bekendstaat om zijn informele stijl, echter niet te vrezen. Sinds de verkiezingen in juni is zijn populariteit in IJsland alleen maar gestegen, mede dankzij het afslaan van 20 procent loonsverhoging en het feit dat hij 10 procent van zijn salaris aan goede doelen doneert.

En hij mag dan gruwen van pizza Hawaii, een liefhebber van pizza is Jóhanneson wel degelijk. "Maar dan met vis."

Deel dit artikel