Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

President Paraguay aanvaardt afzetting

Home

Redactie

Aanhangers van de afgezette Paraguayaanse president Lugo voeren een gewonde medestander af bij rellen buiten het parlement. © ap
Update

De Paraguayaanse president Fernando Lugo aanvaardt de beslissing van het parlement om hem af te zetten. Dat heeft hij gisteren verklaard. Hij is intussen opgevolgd door vicepresident Federico Franco. Buiten het parlementsgebouw kwam het na de afzetting tot rellen.

'Ik leg me neer bij de beslissing', verklaarde Lugo. 'Ik neem vandaag afscheid als president van de republiek, maar niet als Paraguayaans burger.'

Het Lagerhuis van het parlement was donderdag begonnen met de afzettingsprocedure tegen de 61-jarige Lugo. Hij werd ervan beschuldigd politiek verantwoordelijk te zijn voor de dood van zeventien mensen bij gevechten tussen boeren en de politie tijdens een illegale bezetting van land vorige week. De Senaat bevestigde vandaag de afzetting met 39 stemmen tegen 4. Vicepresident Franco zal het ambt bekleden tot aan de verkiezingen in april 2013.

'Diepe wond'
'Niet Fernando Lugo heeft een slag geïncasseerd, het is de Paraguayaanse democratie die een diepe wond heeft opgelopen', aldus de afgezette president. Hij riep zijn aanhangers nog op om te demonstreren tegen zijn afzetting, maar om dat op een vreedzame manier te doen.

Buiten het parlementsgebouw kwam het tot rellen. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om betogers uiteen te drijven. Ook werden schoten gehoord, maar er zijn nog geen berichten van slachtoffers.

Dna-testen
Lugo is een voormalig rooms-katholiek geestelijke die geregeld in opspraak kwam, voornamelijk door een aantal claims van vrouwen die zeiden dat hij bij hen een kind had verwekt. Daarvoor moest Lugo een paar maal dna-testen ondergaan. Van één kind is intussen komen vast te staan dat het van hem is.

Lees verder na de advertentie
Lugo's opvolger Federico Franco, tot gisteren vicepresident. © afpHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie