President Oost-Timor wil tweede termijn

home

ANP

De Oost-Timorese president José Ramos-Horta wil benoemd worden voor een tweede termijn van vijf jaar. Hij liet vandaag op zijn website weten dat hij kandidaat is in de presidentsverkiezingen op 17 maart.

Ongeveer tien kandidaten zullen aan de verkiezingen deelnemen. De favorieten zijn oppositieleider Francisco Guterres en de voormalige legerleider generaal-majoor Taur Matar Ruak.

Nobelprijs
De 62-jarige Ramos-Horta won de presidentsverkiezingen in mei 2007. In 1996 had hij de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Zijn verkiezing tot president was de beloning voor zijn jarenlange strijd voor de onafhankelijkheid van zijn land.

In februari 2008 raakte Ramos-Horta zwaar gewond door een aanslag van rebellen in de Oost-Timorese hoofdstad Dili. Na een medische behandeling van meer dan twee maanden in het Australische Darwin keerde de president terug in zijn land.

Onafhankelijk
Oost-Timor werd in 2002 onafhankelijk, na decennia van Indonesische overheersing. Jakarta had het gebied in 1975 geannexeerd, kort nadat de Portugese koloniale machthebbers er waren vertrokken.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie