Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

President Bolivia kan voor omstreden derde termijn gaan

Home

BOLIVIA - De Boliviaanse president Evo Morales kan zich verkiesbaar stellen voor een derde termijn. Vice-president Alvaro Garcia Linera ondertekende gisteren een controversiële wet die dat mogelijk maakt.

Morales is sinds 2006 president. Hij kwam met een nieuwe grondwet, die onder meer bepaalt dat een president slechts twee termijnen kan dienen. In 2010 werd Morales, de eerste president van indiaanse afkomst, opnieuw verkozen. Het Constitutioneel Hof bepaalde onlangs echter dat de eerste termijn van Morales niet meetelt, omdat deze viel onder de oude grondwet.

Oppositieleden zijn boos. Volgens hen is de wet onconstitutioneel. Ze wijzen er op dat ook onder de oude grondwet de president slechts één keer herkozen kon worden. Ze beschuldigen Morales ervan de rechterlijke macht te misbruiken om onbeperkte tijd aan de macht te kunnen blijven, naar het voorbeeld van zijn onlangs overleden Venezolaanse collega Hugo Chavez.

Volgens een recente opiniepeiling kan Morales (53) rekenen op zo'n 41 procent van de stemmen, terwijl zijn belangrijkste tegenstrever, Samuel Doria Medina, het met 17 procent moet doen. Morales heeft zich van het begin af aan opgeworpen als kampioen van de arme indiaanse bevolking. Nationalisatie van onder meer bodemschatten en landbouw speelt in zijn economische beleid een vooraanstaande rol.

Nieuwe verkiezingen staan voor volgend jaar op het programma. Morales heeft overigens nog niet gezegd of hij zich weer kandidaat zal stellen.

(trouw)

Deel dit artikel