Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Premies grote zorgverzekeraars bekend: basispremie wordt 108,25 euro

Home

ANP/Redactie

Update

Zorgverzekeraars Agis, Zilveren Kruis Achmea, VGZ en Univé hebben vandaag de premies voor 2012 bekendgemaakt. De basispremies van deze verzekeringen zijn allemaal 108,25 euro. Eerder al maakte Menzis de premies voor 2012 bekend. Daar gaat de basispremie naar 106,50 euro per maand.

De premies van de aanvullende zorgverzekeringen van Agis stijgen met gemiddeld 8,3 procent, die van Zilveren Kruis Achmea met gemiddeld 5,1 procent. Bij VGZ en Univé gaan de premies van de aanvullende verzekeringen met gemiddeld 6 procent omhoog, aldus een woordvoerder.

In 2012 betaalt een gezin 190 euro meer aan zorgverzekering dan in 2011. Dat blijkt uit onderzoek van Verzekeringsite.nl. Een consument met een gemiddelde zorgconsumptie gaat 95 euro per jaar meer aan zorg betalen, dan in 2011. Een chronisch zieke gaat zelfs 125 euro per jaar meer betalen dan in 2011. Deze flinke stijging wordt mede veroorzaakt door de verhoging van het eigen risico in 2012.

Eigen risico 220 euro
'Volgens de overheid zou de basispremie met gemiddeld 11 euro per jaar stijgen. Maar in de praktijk is dat 30 euro per jaar geworden', vertelt Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl. 'De meeste mensen zullen denken: dat valt wel mee. Maar daarnaast gaat het verplichte eigen risico van 170 naar 220 euro per jaar. Het basispakket wordt uitgekleed en de dingen die uit het basispakket verdwijnen, komen deels in de aanvullende pakketten terecht. Die gaan met gemiddeld 10 procent omhoog.'

Dat heeft als gevolg dat mensen die weinig zorg consumeren, ervoor kiezen om een lichter of geen aanvullend pakket te kiezen, aldus Hordijk. Mensen die wel grote aanvullende pakketten kiezen, halen hun geld er ook echt uit, denkt hij. 'Met als gevolg dat de kosten voor de aanvullende verzekeringen volgend jaar weer fors hoger liggen', voorspelt hij.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie