Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Premier Japan treedt per direct af

Home

Van onze redactie

De Japanse premier Yasuo Fukuda treedt af. Hij zei vandaag geen andere uitweg te zien uit de politieke impasse waarin het land verkeert. De Japanse oppositie controleert de senaat en kan zo elke poging tot nieuwe wetgeving blokkeren.

Fukuda (72) is de tweede Japanse premier in een jaar die besluit zijn ambt neer te leggen. In september 2007 deed zijn voorganger Shinzo Abe hetzelfde.

Fukuda zelf zei de beslissing in het belang van het volk genomen te hebben. “Als we de levens van de mensen voorop willen stellen, kan er geen politiek vacuüm wat betreft de onderhandelingen zijn, of een pauze in het beleid”, aldus de politicus. “We hebben een nieuw team nodig om het beleid uit te voeren.”

Fukuda was niet populair. Daarom werd er al gespeculeerd over het mogelijke terugtreden van de premier. Dat dit nu gebeurd is wil niet zeggen dat er nieuwe verkiezingen komen. Fukuda’s Liberale Democratische Partij (LDP) moet nu een nieuwe leider kiezen en toewerken naar de verkiezingen die voor september 2009 gepland staan. De secretaris-generaal van de LDP, Taro Aso, is de voornaamste kandidaat om Fukuda op te volgen. De voormalige minister van buitenlandse zaken staat bekend als een uitgesproken man

Deel dit artikel