Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Portugese leegstand biedt ook kansen

Home

KEMAL RIJKEN

Nederlandse makelaars actief in verkoop kantoorpanden en villa's

LISSABON - Makelaar Eric van Leuven (51) wandelt over de Avenida Fontes Pereira de Melo, een belangrijke verkeersader in Lissabon. Hij wijst naar de overkant. "Dat is een van de meest markante leegstaande complexen in de stad", zegt hij. Aan de andere kant staan vijf gebouwen leeg. Het moesten ooit kantoren worden. Kunstenaars hebben er inmiddels een reusachtige krokodil op geschilderd. Het groene monster kijkt Van Leuven indringend aan. "In Portugal staan momenteel een kwart miljoen huizen te koop, waarvan een groot deel leeg is. Ook staat er een half miljoen vierkante meter aan kantoorvloer leeg."

Op een andere muur prijkt een reuzenvogel met een lange snavel. Een volgend pand heeft een afbeelding van een oude man met een sigaret in zijn mond en een kroon op zijn hoofd. "Gelukkig zijn deze panden kunstzinnig aangepakt. Dat is leuk voor het straatbeeld, maar vroeg of laat moeten ze wel worden verkocht." Hij loopt naar het metrostation op de hoek van de straat.

Van Leuven is niet de enige Nederlander in de Portugese vastgoedsector. In de nabijgelegen badplaats Cascais zit projectontwikkelaar Wim Crapts (43) op een terrasje. Op tafel staat een glas wijn. Badgasten lopen in zwembroeken en bikini's langs. "Ik ben hier al sinds 1998. Het is een prachtig land met relaxte mensen, maar momenteel ligt de vastgoedmarkt op zijn gat." Hij is gespecialiseerd in het doorverkopen van onroerend goed.

Ooit werden hypotheken zonder pardon verstrekt en koopaktes gemakkelijk gefinancierd. Als gevolg van de crisis is deze hausse voorbij. In 2011 moest Portugal aankloppen bij de EU, de Eurozone en het IMF voor een lening van 78 miljard euro. Daarvan is 68 miljard euro overgemaakt. Om de rest te krijgen moet de regering harde bezuinigingen en hervormingen doorvoeren. Belastingen gaan omhoog en op allerlei zaken wordt bezuinigd, waardoor de koopkracht snel afneemt. Crapts: "Er is geen geld meer en daarom moeten we zakelijk naar andere werelddelen kijken."

Aan de andere kant van Lissabon wandelt Van Leuven een metrostation uit. Buiten staat hij voor de gevel van een gebouw met groene spiegelramen. Het is met hekken afgezet. "Dit staat al bijna vijftien jaar leeg", zegt de vastgoedman. Een opmerkelijk verhaal, zo klinkt het. "In de hoogtijdagen van de economie lapten bouwers licenties aan hun laars. Ze bouwden veel meer dan toegestaan was. Dit is zo'n voorbeeld, want hier zit een bouwembargo op." Hoewel de kelder en begane grond ooit buiten de regels om groter zijn gemaakt, werd het pand in 2010 verkocht aan Sonalgol; de nationale oliemaatschappij van Angola. "Sindsdien proberen de Angolezen de illegale verdiepingen te legaliseren, maar de Portugese bureaucratie is hardnekkig. Het kan nog lang duren voordat ze er in kunnen." Van Leuven werpt een laatste blik op de gevel en loopt het metrostation weer in.

Intussen zit Crapts nog op het terras aan het strand. "Portugal staat momenteel te koop. Voor woekerprijzen gaan villa's en landgoederen weg". Het gaat om kopers uit China, Brazilië, India en Rusland. Ook hij heeft deze nieuwe rijken ontdekt. "Via mijn contacten bouw ik in die landen momenteel een netwerk op." Het lukt hem om vastgoed te verkopen en er is een groot voordeel: Portugal heeft sinds vorig jaar een golden residence permit programme voor niet-EU-burgers die meer dan 500.000 euro investeren. Zij krijgen een permanente verblijfsvergunning en mogen daarmee vrij door de EU reizen. "Portugal is veilig, heeft een prettig klimaat en is goed verbonden met de wereld. Dankzij die voorwaarden kan ik voldoende verkopen om de crisis door te komen."

Intussen komt Van Leuven aan op een ander metrostation. In 1998 werd hier de wereldtentoonstelling Expo '98 gehouden. Hij loopt naar de oever van de Taag, waar in het rivierwater een gebouw op betonnen palen staat. De ramen zijn met witte verf beschilderd, maar die bladdert er nu af. "Dit project heeft ooit zelfs de nationale property award gepakt. Er waren restaurants in gevestigd. Nu is het leeg. Zonde." Maar Van Leuven blijft optimistisch. "Portugal is een populair land aan het worden voor call centers en administratieve help desks. Siemens, Fujitsu en IBM hebben al leegstaande kantoorpanden gevuld. In die sector liggen kansen, maar op lange termijn kan de leegstand alleen afnemen als de economie weer aantrekt."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel