Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Portret Rembrandt wel degelijk origineel zelfportret

Home

© ap

Wetenschappers van het Hamilton-Kerr-Instituut in de Britse universiteitsstad Cambridge zijn tot de conclusie gekomen dat een (zelf-)portret van de Nederlandse schilder Rembrandt wel degelijk orginieel is. Over de echtheid van het doek uit 1635 is jarenlang gediscussieerd.

De weduwe van een rijke Britse ondernemer had het werk na haar dood aan de National Trust toevertrouwd. Vorig jaar onderzocht een specialist het werk, en ook die kwam tot de conclusie dat het werk aan Rembrandt zelf toegeschreven moet worden.

Leerling
Jarenlang werd over die echtheid geredetwist. Sommige experts, die vinden dat het doek op sommige plaatsen niet voldoende is afgewerkt, schreven het toe aan een leerling van de meester. Maar aan de hand van de handtekening, het materiaal van de lijst, de kleurcomponenten en de penseeltechniek is geen twijfel meer mogelijk, stellen de kunstdeskundigen.

Rembrandt maakte het werk op 29-jarige leeftijd, toen hij in Amsterdam woonde. Op het portret is hij te zien met een zwarte schoudermantel, een vedermuts en een halskraag van een ridder. De waarde van het werk wordt op 30 miljoen pond (37 miljoen euro) geschat.

Deel dit artikel