Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Populariteit SP daalt na uitspraken Marijnissen

Home

(Novum) - De achterban van de SP lijkt partijleider Jan Marijnissen zijn uitspraken over de dubbele nationaliteit voor bewindslieden van vorige week niet in dank af te nemen. Volgens de politieke barometer van Interview NSS en Nova zou de partij 27 zetels behalen als nu verkiezingen zouden worden gehouden, drie zetels minder dan vorige week.

Marijnissen zei zaterdag in De Telegraaf dat hij het beter zou vinden als de PvdA-staatssecretarissen Nebahat Albayrak en Ahmed Aboutaleb afstand zouden doen van hun dubbele nationaliteit. Daarmee haalde hij zich de woede van de PvdA op de hals. Later ontkende hij zich met zijn uitspraken te hebben geschaard in het kamp van PVV-leider Geert Wilders, die er al langer voor pleit dat politici maar één paspoort mogen hebben.

De andere linkse partijen zitten in de lift in de Politieke Barometer. De PvdA wint twee zetels en komt op 29. Bij de verkiezingen stond de partij op 33 zetels. Ook GroenLinks staat twee zetels hoger dan vorige week en komt uit op zeven, hetzelfde aantal als bij de verkiezingen.

Het CDA zou 38 zetels halen. De partij verliest daarmee twee zetels ten opzichte van vorige week en drie op het huidige zetelaantal. De ChristenUnie komt uit op acht zetels, twee zetels meer dan bij de verkiezingen van november. Gezamenlijk komen de regeringspartijen op 75 zetels en halen daarmee net geen Kamermeerderheid.

De PVV wint vijf zetels ten opzicht van de verkiezingen en komt op veertien zetels. D66, de SGP en de Partij voor de Dieren zouden allen twee zetels halen als nu verkiezingen zouden worden gehouden.

Deel dit artikel