Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Populaire Ribbeck bondscoach van Duitsland

Home

FRANKFURT (DPA) - Erich Ribbeck wordt de nieuwe bondscoach van Duitsland. Dat heeft de Duitse voetbalbond (DFB) bekendgemaakt. De 61-jarige coach volgt Berti Vogts op, die maandag terugtrad.

Ribbeck krijgt officieel de functie van 'teamchef', zoals ook Franz Beckenbauer die in het verleden bekleedde. Voormalig international Uli Stielike (43) wordt trainer onder Ribbeck. Beiden zijn tot en met het EK 2000 aangesteld.

Het machtige boulevardblad Bild had de namen al onthuld voordat de bond naar buiten trad. Bild was ook geen onbelangrijke factor in de aftocht van Vogts, die onder de hevige kritiek in Duitsland bezweek. Twee dagen na de stap terug van Vogts vond de DFB al een opvolger. “Het is een uitstekende oplossing. Ze kunnen meteen aan de slag. Ik ben ervan overtuigd dat ze het doel, plaatsing voor het EK, bereiken”, zei voorzitter Egidius Braun.

Het bondsbestuur had eigenlijk Jupp Heynckes (ex-Real Madrid) willen hebben, maar die nam liever rust om zijn zieke vrouw bij te staan. Beckenbauer kwam gisteren nog met Johan Cruijff als 'ideale kandidaat' op de proppen. Het werd Ribbeck, die als 'gentleman van het Duitse trainersgilde' te boek staat. Sinds april 1996 houdt Ribbeck pauze, nadat hij bij Bayer Leverkusen moest vertrekken.

Voormalig prof Ribbeck is populair in eigen land. Van 1978 tot 1984 was hij al in dienst van de DFB als assistent van bondscoach Jupp Derwall. Hij maakte onder meer de winst van de Europese titel in 1980 mee. Toen Derwall na het echec van het EK'84 moest vertrekken, passeerde de bond Ribbeck. 'Kaiser' Beckenbauer kreeg de voorkeur. Ribbeck voelde zich beledigd. “Ik mag zeker de ballen oppompen”, schamperde hij.

Ribbeck vertrok gekwetst naar Borussia Dortmund. Als clubtrainer was hij ook in dienst van Rot Weiss Essen, Eintracht Frankfurt, FC Kaiserslautern, Bayer Leverkusen (twee keer) en Bayern München. Bij Hamburger SV was hij technisch directeur. Met Leverkusen veroverde Ribbeck in 1988 de UEFA Beker. Stieleke haalde als speler met Borussia Mönchengladbach en Real Madrid successen. Hij maakte bekend de lijn van Vogts, de ploeg drastisch verjongen, voort te zetten.

Deel dit artikel