Poppetjes-strijd op links leidt af van de inhoud

home

Jony Ferket en Hidde Boersma en beiden lid van de denktank van de G500

WEBLOG G500

Nog 1,5 week, dan is het 12 september en gaan we naar de stembus. De partijen hebben nog 10 dagen om de kiezer te overtuigen. Waar eerst werd ingezoomd op een strijd tussen Rutte (VVD) en Roemer (SP), wordt het nu spannend op links. Het lijkt er steeds meer op dat toch de PvdA in plaats van de SP de grote uitdager wordt van de VVD.

De strijd op links kan zijn uitwerking hebben op de verkiezingsthema's. Komt er bijvoorbeeld meer aandacht voor de kleine verschillen tussen de SP en de PvdA?  Of legt de inhoud het sowieso af tegen de poppetjes? Met zijn vermaning tot rust, probeerde CDA-lijsttrekker Buma dat laatste dit weekend te voorkomen. De Nederlanders hebben recht op een debat op de inhoud, stelde hij. Deze wanhoopskreet was wellicht ingegeven door de wetenschap dat hij niet het meest sprankelende voorkomen heeft, maar hij heeft wel gelijk. Want het maakt nogal wat uit of we straks een slagvaardig en hervormingsgezind kabinet krijgen of een behoudende variant.

Van alle thema's lijkt Europa, het favoriete onderwerp van Wilders' PVV, in ieder geval aan aandacht te verliezen. Hetzelfde geldt voor zorg, het favoriet onderwerp van de kiezers volgens onderzoeksinstituut ProDemos. Zorg bleek maar weinig onderscheidend vermogen te hebben. Iedereen was het eens, zonder dat de partijen echt met oplossingen kwamen.

Hoewel de campagnelessen laten zien dat er tijdens een verkiezing maar aandacht kan zijn voor enkele grote thema's is er dus ruimte voor andere onderwerpen. Er zijn een heel aantal thema's die niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Bijvoorbeeld duurzaamheid. Het gebrek aan aandacht  - en aan plannen daaromtrent - is schrijnend. Langer aanmodderen betekent kosten doorschuiven. Ook jeugdwerkloosheid en de daaraan gekoppelde benodigde hervorming van de arbeidsmarkt lijkt een ondergeschoven kindje. De komende weken schuift G500 dagelijks aan bij De Wereld Draait Door aan om ook deze thema's toch naar voren te brengen.

De aanwakkerende strijd tussen Roemer en Samsom kan de aandacht van het debat verschuiven naar  de thema's waar de verschillen tussen deze twee linkse partijen zitten. Verschillen die er wel degelijk zijn. Zo wil de SP niet tornen aan de AOW-leeftijd, terwijl de PvdA wel ruimte ziet om de AOW aan de levensverwachting te koppelen. De PvdA ziet nog wel iets in marktwerking voor een aantal sectoren, de SP is faliekant tegen. Het zal interessant zijn of Samsom meer richting het midden schuift of dat hij Roemer liever te vriend houdt.

Wat de strijd tussen de SP en de PvdA voor effect heeft, werd gisteravond in ieder geval nog niet duidelijk. Het 'premierskandidatendebat gisteravond in het dagelijkse programma  '1 voor de verkiezingen' op Nederland 1 ging nog tussen Roemer en Rutte. Samsom was niet uitgenodigd, want ondanks dat zijn opleving al een tijdje bezig is, kwam het toch te laat voor het programma om er op in te springen. De thema's waren dan ook nog vooral toegespitst op de verschillen tussen de SP en de VVD: zorg en economie. Met de intensivering van de verkiezingsstrijd zal pas in de loop van week duidelijk worden of er nog ruimte is voor andere thema's.

Jony Ferket (26) en Hidde Boersma (31) maken deel uit van de Denktank van G500. De deelnemers van deze beweging zijn lid geworden van zowel de VVD, PvdA en het CDA om de Nederlandse politiek ontvankelijk te maken voor hervormingen. G500 wil haar tienpuntenplan in de hoofden van politici en de kiezer brengen op 12 september wanneer de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaatsvinden.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie