Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Popeye had gelijk: spinazie is krachtvoer

Home

Van onze redactie wetenschap

Spinazie werkt als krachtvoer. De energievoorziening van de spieren wordt er efficiënter door en het uithoudingsvermogen neemt toe. Dat blijkt uit proeven van Zweedse onderzoekers. Popeye heeft dus gelijk als hij het ene na het andere blik spinazie naar binnen werkt om sterker te worden.

Alleen is de verantwoordelijke stof niet ijzer, zoals Popeye dacht, maar nitraat, melden de deskundigen vandaag in het vakblad Cell Metabolism. Voor hun onderzoek, deels eerder gepubliceerd, kregen proefpersonen enkele dagen een nitraatpil, het equivalent van één bord spinazie. Vervolgens moesten ze fietsen op een hometrainer. Daarbij gebruikten ze minder zuurstof dan wanneer ze een neppil zonder nitraat hadden geslikt, en hun prestaties werden beter.

„Een sporter die zich ’suboptimaal’ inspant, gaat er met extra nitraat zo’n 5 procent op vooruit”, licht fysioloog Eddie Weitzberg toe vanuit Stockholm. „We weten nog niet of een topsporter die zich maximaal inzet ook beter gaat presteren, maar we vermoeden van wel. Dat zou interessant zijn, want een bord spinazie kun je moeilijk op de dopinglijst zetten.”

In de publicatie van vandaag beschrijven de onderzoekers hoe het nitraat werkt. Het versterkt de zogeheten mitochondriën, zeg maar de batterijen van de lichaamscellen. Deze batterijen produceren chemische energie door glucose te verbranden. Vooral in spiercellen zitten er veel, want spieren moeten een flink vermogen leveren.

Bij sportende proefpersonen die een paar dagen nitraat hadden geslikt, namen de onderzoekers wat spierweefsel weg uit het dijbeen. Daarin bleken de batterijen 23 procent meer energie te leveren dan zonder nitraatpil. „Die 23 procent moet je met een korrel zout nemen”, relativeert Weitzberg. „Je prestaties gaan wel omhoog, maar niet zo hard.”

Naast sporters zouden ook hart- en suikerpatiënten iets aan de ontdekking kunnen hebben, hoopt de Zweed. Bij hen werken de batterijen in de cellen vaak minder efficiënt. Weitzberg gaat daarom onderzoeken of extra nitraat de patiënten energieker maakt en misschien zelfs beschermt tegen de gevolgen van een hartinfarct.

Bij het publiek heeft nitraat een slechte naam. Lange tijd werd gedacht dat de stof, in het lichaam omgezet in het schadelijke nitriet, kanker veroorzaakt. „Maar het bewijs daarvoor is mager”, zegt Weitzberg. „De laatste jaren blijkt vooral dat nitraat voordelen biedt. Het verlaagt de bloeddruk en gaat klontering van het bloed tegen. De efficiëntere energieproductie komt daar nu bij. Ik zie nitraat juist als ’good guy’.”

De onderzoeker wil mensen nog niet aanraden om elke dag extra nitraat te eten. Daarvoor zijn de effecten op lange termijn te onzeker. Maar in de Popeye-formule – een bord spinazie vlak voor een zware prestatie – ziet hij geen kwaad. En voor wie geen spinazie lust: er zit ook veel nitraat in andere bladgroenten, en zelfs in rode bieten.

Lees verder na de advertentie
Sinds Popeye in 1929 zijn debuut maakte als stripfiguur, eet hij spinazie. (Trouw) © KIPPA

Deel dit artikel