Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Politieke moord op Russische journaliste

Home

MOSKOU (AP) - Twee medewerkers van een Russische deelstaat-president hebben een journaliste vermoord, omdat deze oppositie bleef voeren tegen de regionale leiding, meldt het persbureau Interfax. De twee daders hebben bekend, zo is door politieonderzoekers meegedeeld.

Larisa Joedina, hoofdredacteur van de krant Sovjet-Kalmukië vandaag, werd een week geleden dood aangetroffen in de stad Elista, de schedel gebroken, het lichaam vol meswonden.

De krant van Joedina voerde oppositie tegen de ongekroonde koning van Kalmukië, de multimiljonair Kirsan Iljoemzinov, die het dankzij zijn geld tot voorzitter van de Wereld Schaakbond heeft geschopt.

Deze week maakte Iljoemzjinov bekend dat hij in het jaar 2000 kandidaat wil staan voor het presidentschap van de gehele Russische Federatie.

Iljoemzjinov regeert sinds 1992 over Kalmukië als een despoot. Hij heeft het regionale parlement min of meer uitgeschakeld en voert een vorstelijke staat met een hele vloot van limousines en andere pracht en praal. De gewone inwoner van Kalmukië, een stepperegio in het zuidoosten van Europees Rusland, is er de afgelopen zes jaar economisch níet op vooruitgegaan. Volgens sommigen liberale media in Rusland plundert Iljoemzjinov zijn eigen regio leeg.

Onlangs publiceerde de krant van Joedina het bericht dat Iljoemzjinov plaatselijke zakenlieden geld afperste, onder het hoofdje 'vrijwillige bijdragen'.

De Russische president Jeltsin eiste eergisteren dat de zaak 'tot op de bodem' wordt uitgezocht en sprak zijn twijfels uit over de betrouwbaarheid van de lokale onderzoekers. Een onderminister van binnenlandse zaken vloog gisteren naar Elista om het onderzoek te leiden. Jeltsin en Iljoemzjinov zijn geen grote vrienden.

De politie heeft twee medewerkers van de Kalmuukse gouverneur gearresteerd, Sergej Vaskin en Tjoerbja Bosjkomdzjijev. De één is een voormalige persoonlijke secretaris van Iljoemzjinov, de ander een vertegenwoordiger van Kalmukië in een buurregio. Volgens de officier van justitie hebben ze bekend de moord op Joedina gepleegd te hebben. Haar zou meermalen dringend maar tevergeefs zijn verzocht op te houden met oppositie voeren.

Volgens het Russische dagblad Kommersant heeft Bosjkomdzjijev Joedina in de val gelokt met een telefoontje dat hij haar compromitterend materiaal over Iljoemzjinov wilde overhandigen. Zijn kompaan Vaskin zou de vrouw vervolgens op de afgesproken plek hebben omgebracht.

Het is heel goed mogelijk dat Iljoemzjinov achter de moord zit. Maar het is in Rusland ook niet ondenkbaar dat mensen uit de omgeving van president Jeltsin proberen Iljoemzjinov in een zwart daglicht te plaatsen. Een kansrijke presidentskandidaat is deze overigens niet.

Deel dit artikel