Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Politiebond: Grote gebreken bij toelating vluchtelingen

Home

Politieagenten houden toezicht op vluchtelingen aan de Grieks-Macedonische grens. © epa

Het Europese toelatingsbeleid voor vluchtelingen heeft ernstige gebreken. Politiediensten in Nederland, Duitsland en de Balkanlanden zijn onderbezet en onvoldoende uitgerust om de grote stromen vluchtelingen te verwerken en te screenen. Die harde conclusie trekt de Europese politiebond (EPU) na een peiling onder politiemensen en wijst daarbij naar de toenemende terroristische dreiging.

"Onmiddellijke actie van de Europese instanties is vereist om verdere escalatie te voorkomen", zegt Gerrit van de Kamp. Hij is voorzitter van de koepel van Europese politiebonden. Ook is hij voorman van de Nederlandse politiebond ACP.

Aan het EPU-onderzoek deden politiemensen mee uit Nederland, Duitsland, Spanje, Kroatië, Servië en Bulgarije. Uit de resultaten doemt volgens de EPU het beeld op van een registratie die niet naar behoren verloopt, grote groepen vluchtelingen die niet (goed) worden gecontroleerd en gebrekkige informatie-uitwisseling tussen de verschillende doorvoer- en aankomstlanden.

"Daardoor kunnen potentiële terroristen ongezien meereizen in de vluchtelingenstroom", waarschuwt de EPU. "Er is geen tracking-systeem, de politie heeft geen zicht op wie waar heen gaat."

Lees verder na de advertentie

Ziekten
Uit het onderzoek blijkt ook dat er onvoldoende bescherming is voor de politiemensen tegen infectiezieken die vluchtelingen meebrengen. De EPU: "In Italië kregen 45 politiemensen de diagnose TBC. In Nederland werd één geval van open TBC geconstateerd, dat geheim moest worden gehouden."

De politie krijgt bovendien te maken met meer agressie en geweld, melden met name de politiemedewerkers uit Duitsland en de Balkanlanden. "Veel politiemensen hebben het gevoel dat politici wegkijken van de problemen en zij aan hun lot worden overgelaten", benadrukt Van de Kamp.

Hij roept namens de EPU de Europese landen en instanties op adequaat te reageren op de alarmering en waarschuwing van de Europese politiebond. "De veiligheid van politie en maatschappij is ernstig in het geding. Politiek verantwoordelijken hebben de verplichting om zich in te zetten voor noodzakelijke bescherming van politiemensen en daarmee de maatschappij."

In Nederland werd één geval van open TBC geconstateerd, dat geheim moest worden gehouden.

Europese politiebond EPU


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

In Nederland werd één geval van open TBC geconstateerd, dat geheim moest worden gehouden.

Europese politiebond EPU