Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Politie overweegt inzet roofvogels tegen aanvallen met drones

Home

© anp

De Nederlandse veiligheidsdiensten zien het als een reële mogelijkheid dat er in de toekomst aanslagen met drones worden gepleegd. Een van de tegenmaatregelen die de politie onderzoekt is de inzet van roofvogels tegen die drones.

De politie bevestigt vandaag een bericht van de NOS hierover. De training van arenden door een gespecialiseerd bedrijf is in volle gang. Hoewel het project nog in de testfase zit is de toekomstige inzet van de roofvogels een zeer reële mogelijkheid, aldus een woordvoerder. De arenden worden zo getraind dat ze de drones zien als prooi, beetpakken en op een rustige plek naar de grond brengen.

De politie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en Defensie werken al langer samen bij de ontwikkeling van tegenmaatregelen tegen drones. Die kunnen door kwaadwillenden bijvoorbeeld worden gebruikt om de openbare orde te verstoren, verboden goederen ergens binnen te smokkelen of in het ergste geval zelfs een aanslag.

"Er zijn situaties waarin drones niet mogen vliegen. Dat heeft bijna altijd met veiligheid te maken'', aldus Mark Wiebes van de Landelijke Eenheid van de politie. "Er is een geval bekend waarbij een traumahelikopter wilde landen maar dat niet kon omdat iemand daar met een drone vloog''.

De roofvogels zijn daarbij maar één van de mogelijke tegenmaatregelen. Andere methodes die worden onderzocht zijn meer hightech. Het gaat om onder meer geavanceerde detectiemiddelen en apparatuur om de besturing van drones op afstand over te nemen. Eén van de opties is zelfs een eigen drone die een net kan afschieten om een vijandelijke drone te vangen.

Deel dit artikel