Politici waarschuwen voor te veel enthousiasme over cijfers economie

home

De Jager en Verhagen. © ANP

De Nederlandse economie verkeert niet meer in een recessie, zo bleek vandaag. Politici waarschuwen echter voor al te veel optimisme.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) noemt de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de economie een lichtpuntje, maar hij waarschuwde dinsdag ook: 'We zijn er nog lang niet'.

Ook minister De Jager waarschuwt: het is te vroeg om de vlag uit te hangen. De Jager zei ook minder optimistische signalen over de economie te horen. 'Dus ik ben voorzichtig. Dit is nog niet de brenger van het einde van het slechte nieuws.'

Verhagen wijst erop dat de economische groei in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van de voorgaande 3 maanden komt doordat de overheid meer heeft besteed. Het 'duurzame herstel zal uiteindelijk moeten komen van burgers en bedrijven', volgens de minister.

Om het vertrouwen in de economie te herstellen, moeten volgens de CDA-bewindsman snel hervormingen worden doorgevoerd, zoals zijn partij met VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie heeft afgesproken in het zogeheten Lenteakkoord. 'We zijn weliswaar uit de recessie, maar Nederland bevindt zich nog steeds midden in turbulente tijden. De eurocrisis, het op orde brengen van de overheidsfinanciën, het versterken van het groeivermogen: er is veel werk aan de winkel.'

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie