Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Polenmeldpunt pakt positief uit

Home

Perdiep Ramesar en Hester Otter

Polen demonstreerden in maart op het Plein in Den Haag tegen het Polenmeldpunt van Geert Wilders. © ANP

Het Polenmeldpunt van Geert Wilders' PVV heeft voor de Polen achteraf gezien positief uitgepakt. Polen blijken het helemaal niet zo slecht te doen in Nederland.

De extra media-aandacht die de PVV genereerde met het meldpunt, wees uiteindelijk uit dat deze bevolkingsgroep relatief goed is ingeburgerd. Door de commotie bleken veel mensen helemaal niet negatief te denken over Polen in Nederland.

In het boek 'Honderd jaar heimwee. De geschiedenis van Polen in Nederland' van Wim Willems, hoogleraar sociale geschiedenis, en historica Hanneke Verbeek, buigen zij zich over de integratie van Polen in de Nederlandse samenleving.

Het negatieve sentiment over de Polen, dat de PVV meende te signaleren, heeft vooral te maken met het grote aantal dat sinds de opening van de Europese grenzen naar Nederland kwam. Maar er wonen al ruim ruim honderd jaar Polen in dit land, merken de auteurs op.

Polen zijn in Nederland inmiddels actief in verschillende sectoren. Al in 1923 zat de Poolse rechter Michal Rostworowski in het Haagse Vredespaleis voor het Permanent Hof van Internationale Justitie. Ook in de tientallen jaren daarna zijn hier, behalve de seizoenswerkers, ondernemers, kunstenaars en intellectuelen naartoe gekomen.

"In een relatief korte tijd zijn de Polen ingeburgerd, zonder de binding met het vaderland kwijt te raken. Van laaggeschoolde mijnwerkers, bouwvakkers en militairen tot aan kunstenaars en ondernemers", zegt Willems. "Het is een groep die zich op die manier snel ontwikkelt en relatief weinig overlast veroorzaakt. Zoals alle nieuwkomers verdienen Polen ook een volwaardige plek in de Nederlandse samenleving", zegt Verbeek.





Deel dit artikel