Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Polderpret

Home

RUUD VERDONCK

Geen flauw idee wat een docusoap is. Een stiefzusje van infotainment? Docusoap schijnt een combinatie te zijn van documentaire en soap, maar dan dient het soap-element vertaald te worden als aanhoudende drama's in het dagelijks leven van gewone mensen en niet zozeer als een klungelig nagespeelde zee vol haat en liefde.

Daar kan een gewone documentaire ook over gaan, maar bij docu-soap gaat het om het optuigen van een zogenaamde documentaire met soap-elementen om de kijker nog een beetje bij de les te houden. Het schijnt wereldwijd een trend te zijn, dus gauw kijken, want voor je het weet is de trend weer voorbij.

Vrijdagavond maar eens naar 'Polderpret' gekeken op RTL 4, want dat is zo'n zesdelige docusoap. Het gaat over het pretpark Walibi Flevo, dat door Amerikanen is overgenomen en een geweldige investering te wachten staat als alle werknemers een zomer lang ontzettend hun best doen. Deze keer waren de dagelijkse waterski-shows het onderwerp. Daar kwamen te weinig mensen op af. De directeur had verzonnen dat de mensen met behulp van een oude Amerikaanse slee naar de show getrokken moesten worden, maar dat vond iemand anders dan weer een hobby worden van de directeur. En verder werd de zangeres bij de show ineens ziek, waarop haar stand-in van kantoor werd gehaald. Het leek me een tamelijk sullig pretpark.

Wat werkelijkheid en overtrokken drama was, was niet te zien. Dat er wel een documentaire-achtige kant aan zat, werd vooral duidelijk bij de twee schoonmaaksters, die buitengewoon smerige pleepotten moesten reinigen. Maar dat kon evengoed soap zijn.

Het enige wat ik eraan af zag was dat de firma Walibi zich onder het mom van docu-soap handig buiten de reclametijd op tv wist te profileren. Vrijdag moet de situatie wel desastreus rampzalig zijn, wil ik nog eens een aflevering bekijken.

Deel dit artikel